AktuelnoVesti

Novi „papamobil“ – Toyota Mirai

1.81KPregleda

„Papamobil“ je opšti pojam za bilo koji tip vozila koji je modifikovan i „doteran“ za potrebe pape. Najnoviji takav automobil je Toyota Mirai, „najzeleniji“ do sada.

 

 

Tokom godina, imali smo prilike da vidimo različite „papamobile“, od Fiat Pande do G klase. Da podsetimo, papa je 2017. uživao u maksimalnoj „dekadenciji“ s Lamborghini Huracanom u belo-zlatnoj „odori“, koji je nakon toga prodat na aukciji u dobrotvorne svrhe. Međutim, nijedan od bivših „papamobila“ nije za prineti Miraiju kada su ekološki atributi u pitanju.

 

Toyota i Konferencija katoličkih biskupa Japana (CBCJ), udružili su se u cilju isporučivanja novog prevoza za papu Franciska. Reč je o jednom od dva Miraija, koji su konvertovani za ovu svrhu tokom njegove posete Japanu prošlog novembra. Aktuelni „papamobil“ je baziran na aktuelnoj generaciji Miraija, pogonjenog gorivnim ćelijama, što je u skladu s papinom zabrinutošću u vezi sa životnom sredinom i njegovim naporima ka ostvarivanju održivijeg načina života.

 

 

Dotični Mirai odlikuje redizajnirana „zadnjica“, s bezbednosnim kavezom i podignutim sedištem, što papi omogućava da bude viđen od strane vernika tokom javnih nastupa. Što se tiče drugih modifikacija, tu su stepenik za lakši ulazak kroz zadnja vrata, zlatna vatikanska oznaka, diplomatske zastavice i LED sistem osvetljenja.

 

 

Pogonjen elektromotorom od 155 ks, Mirai raspolaže autonomijom od 500 kilometara, a emituje samo vodu. Papi ga je predstavila komisija sastavljena od oca Domenika Makotoa Vade iz CBCJ-a, ambasadora Japana Seiđija Okade i delegacije Toyote Motor Europe.

 

 

„Papa Francisko je duboko zainteresovan za teme koje se tiču problema vezanih za životnu sredinu na globalnom planu, što je podelio u enciklici ’Laudato si’ 2015.“, kaže Toyota. „Ovo je njegov apel da zaštitimo planetu i sve što nas okružuje, da promenimo način života da bismo očuvali ’zajednički dom’. Toyota Mirai je u skladu s njegovom vizijom.“

 

Izvor: Dekarbonizacija motora No. 1

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery