Vesti

41. Dakar reli 2019 – Elita na okupu, 550 takmičara, preko 300 vozila

41. Dakar reli
4.95KPregleda

U nedelju, 6.januara 2019. sa startne rampe u centru grada LIMA, u državi PERU, nadomak PACIFIKA a u jugozapadnom delu JUŽNE AMERIKE, počeće još jedan totalno avanturistički i potpuno surovi maraton na točkovima – 41. Dakar reli.

Dakar reli elita

Koliko je opasan, teško opisivo naporan, skup za učesnike ali i magnetski privlačan za zavisnike od adrenalina govore podaci…

Na Dakar reliju je od od prve godine ( startovao 26.12.1978. u Parizu ) pa do danas život izgubilo preko 60 osoba. Medju njima su bili takmičari, mehaničari, članovi organizacije, publika, novinari. Poginuo je na tom maratonu i njegov tvorac, Francuz TIJERI SABIN, u helikopterskoj nesreći 1986. godine. Kasnije je nažalost život izgubio i dvostruki pobednik, motociklista, Italijan MEONI, prvi DAKAR šampion sa motorom „KTM“.

Vožnja u ekstremnim uslovima

Taj i danas najveći maraton na točkovima vozio se u nepreglednoj SAHARI, u AFRICI. Vozio se po ekstremno visokim temperaturama iznad 40 stepeni, potom u vrlo sličnim uslovima po peščanim prostranstvima Južne Amerike, ali, i na previsokim masivima ANDA, na preko 4000 metara iznad mora, po snežnim vejavicama i temperaturama ispod nule.

Dakar reli

Staza Dakar relija, staza VAN PUTEVA,  mahom je bila dugačka oko 10.000 kilometara. Uvek je duža od kompletne sezone RELI ŠAMPIONATA SVETA. Ovoga puta, staza je dugačka 5.000 km. sa 10 etapa i 3.000 brzinskih ispita, u većem delu na pesku.

Svaki učesnik početnik na Dakar reliju, takozvani „ruki“, u najnižoj klasi ( po kubikaži agregata ) mora da obezbedi minimum 50.000 evra, u klasi motociklista uključujući novac za vozilo, opremu, pneumatike, putne troškove i prijavu, koja u pomenutoj kategoriji iznosi 16.000 evra a za ostale klase mnogo više.

Učesnici Dakar relija

Dugačak je spisak poznatih koji su učestvovali na reliju PARIZ-DAKAR, sa ciljem u AFRICI i posle toga u JUŽNOJ AMERICI. Bili su a neki i pobedjivali na najvećem maratonu, vozači formule jedan DŽEKI IKS i PATRIK TAMBEJ, reli asovi VATANEN, KANKUNEN, VALDEGARD, KOLIN MEK RE, glumci, pevači… ZLATNI i OLIMPIJSKI  svetski skijaš, Poljak ADAM MALIŠ….naravno i puno žena na čelu sa Nemicom JUTOM KLAJNŠMIT, koja je učestvovala više puta sa „micubišijem“ a 2001. pobedila i upisala se kao prva i jedina dama koja je trijumfovala na legendarnom maratonu.

Dakar reli

Predstojeći mega maraton, 41. po redu i 11. u JUŽNOJ AMERICI okupiće puno svetskih zvezda iako mu je još od 2009. godine značajan „rival“ maraton SILK WAY RALLY, koji se vozi na stazi od oko 9500 km. u RUSIJI, KAZAKSTANU i KINI.

Motociklisti

U kategoriji motociklista prijavljeno je 138 vozača. Favoriti su kao i skoro uvek asovi fabričkog tima KTM, VALKNER,PRAJS i SANDERLEND, potom majstori tima HONDA, GONKALVEŠ,BENAVIDIS,BORT…

U klasi „bez mehaničara“ prijavljen je naš nesalomivi šampion, naš Madjar iz Subotice, 47. godišnji GABOR SAGMAJSTER, koji već punih 10 godina nosi ZASTAVU SRBIJE, na najvećem maratonu sveta i koji je NAŠU ZASTAVU PONOSNO PODIGAO NA CILJU DAKARA – ČAK OSAM PUTA. SAGMAJSTER opet vozi stari motocikl „KTM“ koji je totalno drugačiji od onih fabričkih, a njegov večiti hendikep je njegova težina od skoro 130kg. za razliku recimo od zvaničnog šampiona DAKARA iz 2018, Austrijanca VALKNERA, koji sa samo 85 kg. opterećuje svoj fabrički „ktm“. Ali, retko da je neki učesnik DAKARA toliko iskusan i ekstremno uporan kao naš sjajni moto kros šampion.

Dakar reli

Automobilisti

U kategoriji automobilista ( prijavljeno 101. vozilo ) sve pršti od izuzetnih znalaca relija i brze vožnje po pesku, voziće opet Francuz 53. godišnji STEFAN PETERHANSEL, 13 puta DAKAR ŠAMPION, legenda Španije, 56. godišnji KARLOS SAJNC, motociklista i automobilista, 44. godišnji Francuz SIRIL DEPRE ( sva trojica u automobilima „mini“ ), najuspešniji reli as sveta, devetostruki WRC šampion, 44. godišnji SEBASTIEN LOEB ( u privatnom „pežou“ ), sjajni šampion relija ali i Olimpijskih igara, 48. godišnji as iz Katara NASER AL ATIJA ( sa „tojotom“ ), zatim bogati 50. godišnji Amerikanac, učesnik mnogih trka američke formule, NASKARA i INDIKARA, ROBI GORDON ( sa vozilom „textron WILDCAT XX ), a tjuner i asistencija nose naziv ROBBY GORDON MOTORSPORT – TEAM SPEED, potom i poznati Španac, 46. godišnji NANI ROMA.

Kvadovi

U klasi KVADOVA prijavljno je samo 29 takmičara a nema poznatih imena ni šampiona kao što su bili  braća PATRONELI iz Argentine  i Poljak SONIK. Nekadašnji maratonci sa kvadovima, aktuelni šampion iz Čilea KASALE i Rus KIRIJAKIN, preselili su se u kategoriju „SxS“ za koju je zainteresovano 35 takmičara. Učestvuje i aktuelni prvak te grupe 60. godišnji Brazilac VARELA.

Kategorija teškaša

Kategorija teškaša biće kao i uvek zanimljiva i neobično privlačna. Ove godine će iskusna ekipa KAMAZA iz Rusije, na čelu sa NIKOLAEVOM i MARDEEVOM imati rivale u ekipi TATRE, gde je tročlana posada sa LOPREOM na čelu, zatim, tu je MAZ  sa VIAZOVIČEM iz Belorusije, pa IVEKO sa DE ROJEM i VILAGROM kao i LIAZ sa MACIKOM za volanom. Prave drumske krstarice sa ogromnim zapreminama motora i sa oko 800 KS, sa neverovatnim obrtnim momentima agregata boriće se u peščanim dinama PERUA.

Dakar reli

Medju tom ekipom odvažnih opet će se pojaviti NAJSIMPATIČNIJI, NAJUPORNIJI I ZAISTA IZVANREDNI vozač kamiona HINO  TIMA iz Japana, učesnik čak 35 DAKAR RELIJA, stari 77. godišnji JOŠIMASA ŠUGAVARA, koji kao da je zaboravio kada je rodjen….zaista je PRVORAZREDNA SENZACIJA a podsetimo da je pre nekoliko godina s uživanjem probao kajsijevaču iz Subotice, u taboru GABORA SAGMAJSTERA !!!

Dame na Dakar reliju

Za kraj ove storije o 41. DAKAR RELIJU ostavljamo slatkiše …a to su NEVEROVATNE DAME, žene koje očigledno ne znaju za STRAH, NAPORE i MUŠKE SUPARNIKE. Na ovom DAKAR RELIJU 2019. učestvovaće čak  17 pripadnica  nežnijeg pola a najistaknutije su PET DAMA. To je pre svih 33. godišnja profesionalka iz Španije LAJA SANC, fabrički vozač austrijskog giganta KTM, devojka koja ima ogroman broj svetskih i evro titula u moto TRIALU u enduro takmičenjima. Osam puta je bila na DAKARU, a 2015. je osvojila neverovatno 9. mesto u generalnom plasmanu medju najboljim muškarcima-motociklistima sveta.

Dakar reli

Pažnju novinara iz celog sveta, a biće ih nekoliko stotina sa oko 50 TV ekipa sa svih meridijana, privlače takmičarke bagija „can – am MAVERICK X3“. To je prva sve nemačka posada 33. godišnja ANET FIŠER i legendarna 51. godišnja ANDREA PETERHANSEL, supruga takodje vanserijskog STEFANA PETERHANSELA.
ANDREA, sa devojačkim prezimenom MAJER, bila je na 9 DAKAR RELIJA i ona je jedina žena na svetu koja se takmičila u TRI KLASE velikog maratona ( 5 x motocikl,  3 x automobil, 1 x  kamion ). Vozila je i u Africi i u Južnoj Americi , vozila je na relijima u ABU DABIJU, TUNISU, na SARDINIJI a njen najbolji plasman je 5. mesto na DAKARU 2004. u kategoriji automobila.

Biće izveštaja i o posadi bagija „jamaha YXZ 1000 R“, a to su 45. godišnja Italijanka KAMELIA LIPAROTI ( redovna takmičarka u klasi kvadova ), dama koja ima visinu samo 1.6 metara i 46 kg. a srce verovatno kao lavica. Pored KAMELIE će se naći supruga poznatog NANIJA ROME, 49. godišnja ROSA ROMERO FONT, žena koja se uspešno oprobala za upravljačem mnogih motocikala i na mnogo relija.

Izveštaj Predraga Milinkovića

Uz napomenu da 41. DAKAR RELI počinje na startu u LIMI, u nedelju 6. januara 2019. a da se završava na cilju u LIMI u četvrtak 17. januara 2019. evo i najnovijeg raporta od našeg PREDRAGA MILINKOVIĆA -. novinara RTS-a.

U konkurenciji 334 posade na Dakar reliju 42 takmičara imaju specijalan status jer su najmanje 10 puta učestvovali na najtežem auto-moto takmičenju na svetu. Zovu ih Dakar legende. Među njima je i naš Gabor Sagmajster koji se sprema za 11. start na Dakaru. To mu je pomoglo da reši kvar na motoru.

Par reči od Sagmajstera

–   U KTM predstavništvu u Limi smo uspeli da nađemo bezinsku pumpu u radnji. Imali su samo jedan komad u celom Peruu, jer to je stari tip benziske pumpe. U pitanju je takmičarski motor koji se pravi u ograničenim serijama, nema ih mnogo ni kad su u pitanju noviji modeli. Ljudi su urgirali za nas i dobili smo taj deo. Čak su ga doneli iz neke druge radnje u Limi, koja je bila udaljena sat vremena vožnje. Inače, glavni grad Perua ima 8 miliona stanovnika, više nego cela Srbija. Saobraćaj zna da bude „gadan“ – rekao je Gabor Sagmajster.

Drugi problem sa „punjenjem“ motora otkrili su elektro-mehaničari KTM-a. Čak tri sata su proveli tražeći kvar.

-I za njih je bio izazov da pronađu rešenje. Ispostavilo se da je jedna žica korodirala i ona je „odvlačila“ struju, pa se akumulator nije punio. Sve su žice pregledali, zamenili taj deo i nisu hteli ništa da naplate. Oni to nisu morali uopšte da rade, ali se poznajemo i neverovatno im je da se motor star 7 godina još uvek nalazi u takmičarskom pogonu. Prošle godine kad sam stigao na cilj, skoro svi mehaničari KTM-a su izašli da aplaudiraju. To je njihov proizvod i očigledno je kvalitetan…naglašava naš šampion.

Sagmajster je nakon svega otišao na tehnički i administrativni pregled i bez problema dobio „zeleno svetlo“ za start na reliju.

Pozdravi iz Rusije

Na Dakar reliju učestvovaće i 17 žena, najviše u poslednjih deset godina. Među njima je i Ruskinja Anastasija Nifontova:

-Pozdrav svima u Srbiji. Ja sam Anastasija Nifontova i ovo je moj drugi Dakar. Ovog puta postavila sam sebi novi cilj. To je da se takmičim u kategoriji Male moto gde nemam podršku mehaničara. Sve ću morati sama da radim na pripremi motora i da se takmičim.

Na Reliju Faraona bila je peta generalno računajući sve muškarce i prva u svojoj klasi. Pobeđivala je u ženskoj konurenciji u Maroku i Abu Dabiju.  Ona je osvojila i titulu svetske prvakinje, a prošle godine završila je Dakar reli.

– U našoj kategoriji učestvuju samo dve devojke. U istoriji Dakara ovo je prvi put da u Male moto klasi takmiće žene. Sad smo nas dve – Sara Garsija iz Španije i ja. Upoznali smo se, poželeli jedna drugoj sreću i pričali o tome kakvu smo avanturu ušle. Biće interesantno.

Dakar reli

Na 41. Dakar reliju učestvovaće takmičari iz 61 zemlje.

Izvor: MojSvetBrzine – Đorđe Đenić

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery