Vesti

41. Dakar reli 2019: Sajnc polomio točak, Peterhansel dobio specijal, Al Atija prvi

41. Dakar reli 2019

Dakar reli - treća etapa
2.26KPregleda

Završena je treća etapa 41.DAKAR RELIJA, dugačka 798 km sa 331 km. brzinca. Ona je bila katastrofalna za jednog od najiskusnijih reli vozača sveta svih vremena. Reč je o sjajnom 56-godišnjem Špancu KARLOSU SAJNCU.

Dakar reli - treća etapa

Karlos Sajnc je ove godine bio za volanom specijalno pripremljenog „minija“, ( broj 300 ) koji naravno samo liči na „minije“ koje vidjamo na našim ulicama. Fantastični as, izuzetno cenjeni dvostruki prvak WRC serije, poznat kao EL MATADOR startovao je punim gasom na treću etapu želeći da se približi vrhun i da napreduje sa 6. mesta koje je imao posle 2. etape, sa malim zaostatkom od samo 2.28 minuta, što je u slučaju DAKARA zasista lako nadoknadiva minutaža.

Medjutim več na 38km. specijalnog ispita, inače dugačkog  čak 331 km. „mini“ KARLOSA SAJNCA je poleteo u vazduh, izgubio stabilnost, nakrivio se i ionda zario u peščanu dinu. Tom prilikom je polomljen prednji levi točak a srećom posada je zahvaljujući vrhunskim sedištima i širokim sigurnosnim pojasevima samo ugruvana, bar tako govore najnovije vesti.

Nadamo se da je tako…a upravo u pristiglim vestima se navodi da je SAJNC ipak nastavio da vozi. Ipak, sigurno će imati ogroman zaostatak i neće biti u prilici da ponovi pobedu na DAKAR RELIJU iz 201o. godine.

Al Atija prvi u generalnom plasmanu 41. Dakar relija, za sada

Za razliku od svog timskog prijatelja, 53-godišnji Francuz STEFAN PETERHANSEL je danas na specijalu bio NAJBRŽI. Njegov „mini“ sa brojem 304 leteo je, skakao, bio na dva ili na jednom točku, lako prolazio peščane zamke. Njegov pilot, u stilu pravog LAVA, svog horoskop znaka bio je ubedljiv.

Iza sebe je imao takodje izvrsnog 48. godišnjeg NASERA AL ATIJU, majstora iz Katara, sa „tojotom“  i brojem 301. NASER je kasnio za MISTER DAKAROM, samo 2.39 minuta. AL ATIJA  je sa takvim plasmanom izbio na vodeću poziciju u generalnom poretku sa 6.48 minuta ispred AL RADŽIJA koji je za sada odličan sa „minijem“.

Svetska reli zvezda ,SEBASTIEN LOEB, sa „pežoom“ je kao pobednik jučerašnjerg brzinskog ispita imao nezahvalan zadatak, „otvaranje“ specijala. Nije se dobro snašao, već oko sredine ispita je imao čak 41 minut kašnjenja kao i DE VILIER sa „tojotom“ koji je stao na 172 km. brzinca.

Motociklisti

Kod motociklista je takodje sve napeto. Brzinski ispit je dobio SULTRE sa „jamahom“, a samo 15 sekundi je kasnio KUINTANILA, sa „huskvarnom“. Zvanični  šampion VALKNER je ušao u cilj sa velikim zakašnjenjem + 23.15 minuta. Sva veća kašnjenja su posledica zaglavljivanja u pesku ili pogrešnog navigiranja i traženje skrivenih ELEKTRONSKIH TAČKI, po čemu je DAKAR RELI dodatno iskomplikovan. U generalnom poretku prva tri mesta zauzimaju KUINTANILA, BENAVIDES i SANDERLEND.

Kvadovi

Kod kvadova i dalje vodi KAVILJASO a u klasi kamiona Rus NIKOLAEV je sa moćnim „kamazom“ povećao prednost na liderskom mestu.

Na startu 3. etape nije se našlo već 12 takmičara koji su odustali…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery