Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 2.10.2016.

45Pregleda

Već viđeno

Prežvakavanje starih platformi, misterija od tunela, ujedinjenje najvećih

ako su proizvođači najavili čak 65 što svetskih, što evropskih premijera, bez imalo grize profesionalne savesti možemo reći da zapravo u gradu svetlosti nismo videli gotovo ništa zapravo novo. Uprkos nekoliko glasno najavljenih velikih premijera bili smo svedoci odsustva zaista nove automobilske ideje. Od strane proizvođača prežvakavaju se razne dizajnerske varijacije postavljene na manje ili više poznatim platformama poput Škode Kodiaq ili se “beži” u električnu tehnologiju (Opel Ampera), tek da se kaže evo ga novitet. Očigledno zakon novca pobeđuje polako ali sigurno uništavajući suštinu automobila. Pritisak akcionara za što većom zaradom izvlači svaki cent u njihove slamarice ne ostavljajući prostora za investicije, što je sada više nego očigledno na gotovo svim štandovima onih koji su došli na sajam u Parizu.

Prežvakavanje postojećih tehnoloških platformi je dominantan utisak sa sajma automobila u Parizu

Slično je i sa druge strane sajamske duge. Više ni izveštavanje sa sajmova nije čast ili zadatak broj jedan svakog automobilskog novinara. Internet i društvene mreže su brzinom munje odradile medijsku promociju sajma i noviteta, dok mnogi prisutni novinari nisu ni doručak završili. Ipak ima još uvek i onih pripadnika sedme sile koji će tek danima kasnije svoje izveštaje štancovati u klasičnim medijima da penzionerima pred TV ekranima skoči pritisak od lepota Pariza.

Međusobno elektronsko povezivanje Mercedesa, Audija i BMW je više od igre

Od celog Pariza značajnija je svakako najava velike trojke da će uskoro elektronski povezati sve svoje automobile kako bi oni stvorili svojevrsnu informativnu mrežu. Kada im se pridruže i ostali imaćemo vozila koja komuniciraju između sebe i upozoravaju na opasnost ili dobru kafu u okolini. Sjajna ideja.

Dok je većina trošila pare na sajmu, najveći profit u proteklih sedam dana je napravio Rolls Royce. Isporučili su protekle sedmice svoju najveću flotu sve sa pozlatom i dijamantima.

Kod nas ništa novo. Takse još po starom kao i putari. Misteriozni tuneli su više od tunela, oni su zapravo naše ogledalo. Crna rupa bez svetlosti na kraju!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar