Vesti

Predstavljen je novi Ford Focus ST!

Premijera

1.76KPregleda

Američki proizvođač automobila je nakon brojnih tizera, juče i zvanično predstavio novi Ford Focus ST. Kao i njegov prethodnik, i novi model će se prodavati sa dva agregata. On će biti dostupan u formi hečbeka i karavana sa petoro vrata.

Novi Ford Focus ST

Novi benzinski agregat

Najveća novina je to što je četvorocilindarski benzinac zapremine dva litara ustupio mesto većem, snažnijem četvorocilindarskom agregatu radne zapremine 2,3 litara sa turbo punjačem. Novi benzinski agregat razvija 276 konjskhi snaga i 420 Nm obrtnog momenta.

To je za 12% više snage i 17% više obrtnog momenta nego što je imao prethodni Ford Focus ST.

Predstavnici kompanije navode da je novom Ford Focus ST sa benzinskim agregatom za ubrzanje iz mesta do 100 km/h potrebno manje od 6 sekundi. Po prvi put ikad, Focus ST poseduje i elektronski diferencijal (eLSD) koji unapređuje stabilnost. Tu je i nekoliko modova vožnje.

Novi 2,3-litarski benzinac pruža i trenutni odziv na gas u programima “Sport” i “Track” zahvaljujući „anti-lag“ tehnologiji.

Novi Ford Focus ST

Najsnažniji dizel agregat u modelu Ford Focus ST ikad

Pored benzinskog agregata, Ford za novi Focus ST nudi i dvolitarski EcoBlue turbo dizel agregat. Ova pogonska jedinca razvija 187 konjskih snaga na 3.500 obrtaja i 400 Nm obrtnog momenta.

Obe pogonske jedinice su povezane sa pestostepenim manuelnim menjačem ili sedmostepenom automatskom transmisijom.

Novi Ford Focus ST

Novo vešanje i kočnice

Novi Ford Focus ST je postavljen na novoj C2 platformi kao i novi Focus. To znači unapređeno vešanje i kočioni sistem. Zbog toga ni ne čudi što iz Forda obećavaju najsportskiji i najagilniji Focus ST ikad, bilo na javnim putevima, bilo na trkačkoj stazi.

Ovaj novi “hot heč” poseduje i kontinuirano podesive amortizere (CCD) koji su standard na verziji sa EcoBoost agregatom.

U poređenju sa standardnim modelom, amortizeri su za krući za 20% napred i za 13% na zadnjoj osovini. Zbog toga je klirens manji za 10 mm. Servo upravljanje ima za 15% brži odaziv nego kod standardnog Focusa, te mu je radijus okretanja samo dva puna kruga.

Dizajn

Spoljašnji dizajn obiluje dinamično oblikovanim dodacima, dok u unutrašnjosti dominiraju dva velika Recaro prednja sportska sedišta. Tu je i sportski volan i detalji od aluminijuma. Nakon svega viđenog samo možemo zamisliti kakva će „hot heč bomba“ biti novi Focus RS.

Novi Ford Focus ST će biti dostupan u formi hečbeka i karavana sa petoro vrata. Njegova prodaja će u Evropi početi na leto. 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery