Vesti

Euro NCAP proglasio najbezbednije automobile za 2018. godinu

2.53KPregleda

Euro NCAP je proglasio najbezbednije automobile za 2018. godinu u tri klase.

Najbezbedniji automobil u klasi „malih porodičnih automobila“ je Mercedesov predstavnik u C segmentu, nova generacija modela A klase. Ovaj kompaktni hečbek se na testovima pokazao kao bezbedniji od svih rivala, te je dobio ocenu od 96% za zaštitu odraslih putnika, 91% u oblasti zaštite dece unutar vozila, kao i 92% za zaštitu pešaka. Za aktivne bezbednosne sisteme A klasa je dobila ocenu 75% i na taj način je postala najbolje ocenjen automobil ove godine na testu sudara koji sprovodi Euro NCAP. Ovaj model je bio na testu naše redakcije, a šta o njemu misli naš urednik, Miodrag Piroški, pogledajte ovde.

„Zlatnu medalju“ u klasi „velikih porodičnih automobila“ dobio je Lexus ES. Ovaj prelepi sedan, koji je u gami kompanije Lexus zamenio model GS, dobio je 5 zvezdica i ocenu od 91% za zaštitu odraslih putnika, 87% u oblasti zaštite dece i 90% u oblasti zaštite pešaka. Kada je reč o bezbednosnim sistemima, ovaj model je dobio ocenu od 77%.

Takođe, po prvi put ikad, Euro NCAP je dodelio nagradu i za najbezbedniji elektrificirani model, a pobednik u toj kategoriji je Lexus ES 300h.

Hyundai je dobio nagradu u klasi „velikih off-road“ modela, a u toj klasi je za najbezbedniji automobil proglašen model Nexo. Ovaj krosover je dobio ocenu od 94% za zaštitu odraslih putnika, 87% u oblasti zaštite dece i 67% u oblasti zaštite pešaka, dok su njegovi bezbednosni sistemi dobili ocenu od 80%, što mu je donelo 5 zvezdica.

„Tokom ove godine smo uveli nekoliko novih testova“, rekao je generalni sekretar Euro NCAP organizacije, Majkl vanRatingen. „Ovogodišnji pobednici jasno demonstriraju da proizvođači automobila teže ka najvišim standardima u oblasti zaštite putnika i pešaka, a Euro NCAP je tu da im ukaže na nedostatke“, dodao je on.

 

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery