Vesti

Cupra Ateca – novi put Seata

Novi brend dolazi

1.04KPregleda

 

Pre otprilike godinu dana najavljeno, u Ženevi promovisano a juče u Barseloni zaživelo – Cupra Ateca.
Ukratko rečeno, najbrže rastući evropski brend Seat iz svoje proizvodne game od sada izdvaja sportsku liniju Cupra sa vrlo ozbiljnim namerama da je etablira kao nezavisan brend.

Prvenac je na putu i to opremljen da probije tržišni led. Nastao je od poznatog nam Seat Ateca modela a za Cupra bedž modifikovan je po mnogim osnovama. Najpre i najuočljivije je ono što vidimo spolja uključujući i novi logo. Nova je maska hladnjaka, prednji spojler i za 10 milimetara je spuštena silueta. Utisak je nedvosmislen, u odnosu na „standardnu“ Atecu deluje znatno agresivnije i što ne reći pomalo preteći.

Međutim, spoljašnje izmene su samo manji deo onoga što nas je dočekalo u unutrašnjosti i u motorskom prostoru. Iako su plastični delovi enterijera „Made in Seat“, novi su infotejment sadržaj, luksuzna kožna sedišta i upravljač. Cupra Ateca se može pohvaliti aktivnom suspenzijom podvozja, pogonom na sve točkove, solidno usklađenim sedmostepenim DSG automatskim menjačem i najvažnije, moćnim Brembo kočnicama.
A ispod haube sinfonija, dvolitarski TFSI agregat koji je dogurao do 300 KS i čak 400 Nm obrtnog momenta. Imajući u vidu težinu karoserije od 1.700 kilograma sasvim je jasno da dobrih performansi ne manjka.
Do stotke „poteže“ za 5,2 sekunde a maksimalno stiže na 247 km/h. Udobnost je korektna na kvalitetnom asfaltu, dok na lošim putevima svaka rupa je u leđima putnika i vozača. Upravljač je precizan, sportski „trimovan“ sa određenom dozom nervoze na neravninama.
Sve u svemu, moćna SUV sprava pred kojom je sada najveći zadatak – pozicioniranje na tržištu. Za SUV previše sportski, za pravog sportistu previše SUV. Izlazak Cupra Atece iz ovog začaranog kruga je moguće jedino prema tržišnoj niši sredovečnih dobro stojećih familija sa decom, igračkama i kolicima. Jer i tata je zaslužio svoju „igračku“, po ceni od 38.000 evra na našem tržištu.

Tržišnih nepoznanica Cupra Ateca je dakle mnogo. Za sada je sigurno samo jedno, ponuđeni SUV sportski paket ispod 40.000 evra je čist ćar u odnosu na postojeće modele u ovom segmentu.

Detaljnije za desetak dana u našoj TV emisiji.

Ekskluzivno iz Barselone, Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery