Vesti

41.Dakar reli 2019 – Najmladji motociklista najbrži, BRABEC „oduvao“ konkurenciju

Najnovija dešavanja

BRABEC
360Pregleda

Već odavno smo svi shvatili da su starosne granice u auto i moto sportu promenjene. Najmladji motociklista BRABEC je bio najbrži.

41. DAKAR RELI

Najmladji vozači, prava deca, osvajaju prva mesta na karting trkama i na moto kros priredbama, u svetskom reliju više nije nikakvo čudo da danas 18. godišnji Finac KALE ROVANPERA pobedjuje svoje starije rivale u klasi WRC2 a na kružnim stazama automobilista ima puno primera gde mladi momci a i devojke stižu do podijuma.

Da je snaga mladih osoba, njihovi refleksi, neustrašivost, fizička pripremljenost i valjani trening sa iskusnim učiteljima. Da je sve to, svakako sa PRAVIM VOZILOM, nešto što vodi ka vrhu pokazao je i danas, na 41. DAKAR RELIJU, najmladji medju elitnim vozačima, 27. godišnji Amerikanac RICKY BRABEC. On pobedio je na do sada najdužem specijalnom ispitu, od „samo“ 406 km.

BRABEC je vozač „honde“ a u etapi od 511 km. na pomenutom ispitu brzine bio je zaista ubedljiv, iza njega su stigli zvanični  šampion DAKARA iz minule godine,  32. godišnji Austrijanac WALKNER ( „ktm“ +  ne baš malih 6.19 minuta ), zatim takodje nekadažnji pobednik DAKARA, 31. godišnji Australijanac TOB PRICE ( „ktm“ + 7.07 min. ), 29. godišnji Britanac SAM SUNDERLEND ( „ktm2 + 11.35 min. )….

BRABEC je tako izbio na prvo mesto u generalnom poretku. Sa zalihom od 2.19 minuta od QUINTANILE sa „huskvarnom“, kome 4. etapa nije donela dobar plasman pošto je brzinski ispit okončao sa zaostakom za pobednikom BRABECOM od 20 minuta! BRABEC, za razliku od konkurencije i nema neki idealni odnos visine i kilaže. On je malo i korpulentan ( visok je 1.85 a težak 92 kg. ) a to ukazuje da je užasno brz , da vlada motociklom kao igračkom i da bukvalno LETI.

Automobilisti

U kategoriji automobila sve simpatičniji majstor iz KATARA, 48. godišnji NASSER AL- ATTIYAH. On prikazuje raskošnost svog iskustva. NASERU je ovo već 15. DAKAR a kada bismo opisivali njegovu kompletnu reli karijeru, iz WRC-a, šampionata Evrope ili Bliskog Istoka trebalo bi nam baš PUNO REČI.

Naser Al Atija

AL ATTIJAH je bio najbrži na 4. brzinskom ispitu od 406 km. Jurio je punim gasom u svojoj „tojoti“ koja čini nam se ima nekih 350 KS.  Njegov suvozač Francuz MATTHIEU BAUMAL je imao prilično posla. Morao je da prati navigaciju a i da svog pilota obaveštava da li se približava opasni STEFAN PETERHANSEL, sa „minijem“.

Na cilju ispita PETERHANSEL je kasnio  samo 1.52 minuta i osvojio drugo mesto. Takav poredak je i u generalnom plasmanu, samo što posle 4. etape NASER AL ATIJA ima još veću prednost nad MISTER DAKAROM – 8.55 minuta.

Uskoro slede nove informacije jer 4. etapa još traje….

 

Ostavite komentar