AktuelnoVestiZanimljivosti

Zašto komplet guma za Bugatti Veyron košta 42.000 dolara? (VIDEO)

7.27KPregleda

Potrebna je napredna tehnologija da bi se bezbedno vozilo preko 400 km/h

 

Pored sedmocifrene brojke na etiketi, Bugatti Veyron je takođe veoma skup za održavanje. Garnitura pneumatika za ovaj model košta 42.000 dolara, a postoji i razlog zašto je to tako.

 

Veyron koristi Michelin Pilot Sport PAX gume, kreirane posebno za Bugatti. One se razlikuju od bilo kojih drugih guma koje „trče“ po belosvetskim putevima. Na prvom mestu, lepe  se za naplatak, a ovaj lepak zahteva zamenu svakih 18 meseci, da bi zaptivanje bilo osigurano, bez obzira da li se automobil vozi ili stoji u garaži. Pored toga, vlasnik treba da menja naplatke nakon svake treće zamene guma.

 

 

Bugattijevi pneumatici su takođe i masivni. Reč je o najširim serijskim gumama na tržištu, širokim 14,4 inča (36,5 centimetara).

 

Što se tiče oznake PAX, ona se odnosi na Michelinov „run-flat“ sistem, koji podrazumeva insertaciju od poliuretana i gume, postavljenu između unutrašnjeg dela gume i točka. Ukoliko dođe do „gumi defekta“, ovaj sistem omogućava da se vožnja nastavi.

 

 

Sva tehnologija utkana u ove gume je tu da bi se automobil izborio s ogromnim silama koje one treba da istrpe pri visokoj brzini. Kako se ona povećava, raste i trenje, što rezultira grejanjem vazduha unutar gume i povećanjem pritiska. Pri maksimalnoj brzini, ove gume se bore protiv sile od 5.442 G, i to mogu da izdrže 15 minuta pre kolapsa.

 

Dakle, 42.000 dolara za zamenu guma je tek početak „suludih“ cena vezanih za održavanje Veyrona. Zamena svih tečnosti košta vlasnike 25.000 dolara. Ukoliko dođe do potrebe da se zameni rezervoar za gorivo, za to treba izdvojiti 22.000 zelenih novčanica, uz dodatnih 22.000 za „ruke“.

 

 

 

Vrele Gume

2 Komentara

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery