AktuelnoF1

Vremena po krugu bolida Formule 1 u 2021. će biti sporija u odnosu na 2020.? (VIDEO)

1.73KPregleda

Šef Mercedesa, Toto Volf, smatra da nema šanse da timovi kreiraju brže bolide za sledeću godinu. Razlog leži u smanjenju vertikalnog aerodinamičkog pritiska.

 

U pokušaju da se uspori dramatičan prirast u performansama koji su timovi postigli, što gume stavlja pod sve veći pritisak, za 2021. je predviđen čitav niz novih pravila.

 

Pored podešavanja difuzora i kočnih kanala, ključnu razliku će predstavljati promene na podu automobila ispred zadnjih točkova. Smanjena površina na kojoj će timovi raditi će imati dramatičan uticaj na količinu protoka vazduha koji pomaže ostvarivanju većeg vertikalnog aerodinamičkog pritiska.

 

Ipak, ekipe se nadaju da će uspeti da nadoknade neke gubitke, dok Volf smatra da vremena po krugu neće biti brža u poređenju s 2020.

 

„Mislim da bolidi neće biti brži“, rekao je on. „Aerodinamika poda je značajno skresana u pojasu oko guma i biće potrebno vreme da se to nadoknadi. Mi smo još uvek usred razvoja za sledeću godinu, ali sumnjam da ćemo brzo doći do završetka. S tim u vezi, i s gumama koje će postati nešto tvrđe, ne verujem da ćemo biti blizu vremena krugova iz ove godine, bar ne u prvoj polovini sezone.“

 

Pirelli je za narednu godinu pripremio robusnije pneumatike, da bi se sprečili problemi koji su se u nekoliko navrata pojavljivali. Nova konstrukcija i smeše biće sporije u odnosu na solucije koje su timovi koristili u poslednje dve godine, s tim što čovek zadužen za performance u Williamsu, Dejv Robson, smatra da jedan sekund deficita koji su timovi iskusili prilikom testiranja novih guma, neće biti u potpunosti nadoknađen.

 

„Ne, mislim da nećemo sve nadoknaditi“, rekao je on. „Siguran sam da onog momenta kada budemo u potpunosti izanalizirali pneumatike i podatke vezane za njih, kao i njihovu interakciju s aerodinamikom, onda ćemo moći i bolje da se nosimo s ovim problemom i siguran sam da ćemo deo izgubljenog vremena nadoknaditi.

 

Ne mislim da ćemo biti čitavu sekundu sporiji, ali mislim da nećemo uspeti da kompenzujemo kompletan nedostatak. Mislim da je ovo generalno sporija guma, što nije nerazumno, ukoilko je robusnija i izdržljivija.“

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery