Vesti

Vozači Audi automobila više neće morati da brinu o crvenim svetlima na semaforu

Ovaj sistem će za sada biti dostupan samo u Americi

Audi GLOSA
1.92KPregleda

Svi smo se ponekad našli u situaciji u kojoj izgleda kao da su se semafori “urotili” protiv nas. Jedna raskrsnica crveno svetlo, druga, opet crveno, i tako dalje. Međutim, vozači automobila kompanije Audi u Americi više neće morati da brinu o tome.

Audi GLOSA

Naime, proizvođač iz Ingloštata je lansirao novi sistem koji vozačima sugeriše kojom brzinom da idu kako bi “promašili” crvena svetla na semaforima. Taj sistem je nazvan “Green Light Optimized Speed Advisory”, ili (GLOSA). On koristi tehnologiju povezivanja automobila sa infrastrukturom (V2I), kako bi automobil komunicirao sa saobraćajnim signalima. Nakon toga sistem određuje lokaciju vozila i vreme promene svetla na semaforu. Zatim računa optimalnu brzinu kojom automobil treba da se kreće da bi na sledećoj raskrsnici vozača čekalo zeleno svetlo.

Naravno, nije iznenađenje da sistem u proračun ubacuje i ograničenje brzine. Zbog toga vozač ne treba očekivati obaveštenje da ubrza kako bi stigao na zeleno svetlo.

Ovaj novi sistem je dostupan na nekim modelima iz 2017. i novim Audi automobilima. To znači da GLOSA radi funkcioniše na preko 4.700 raskrsnica u velikim gradovima SAD. Tu se misli na Dalas, Denver, Hjuston, Kanzas, Las Vegas, Los Anđeles, Njujork, San Francisko i druge.

Da bi dobili ovaj sistem u svom automobilu, vozači će morati da plate pretplatu za Audi Connect PRIME. To košta 199 dolara za 6 meseci ili 499 dolara za 18 meseci. Dostupan je na modelima A6, A7, A8 i Q8.

GLOSA je prilično interesantna ideja. Predstavnici kompanije Audi navode da će uz pomoć njega vozači na svojim putovanjima imati takozvani “zeleni talas” na semaforima. Zahvaljujući tome će stres kod vozača biti manji, a putovanja kraća.  Navodi se da prosečan vozač u Americi provede gotovo 300 sati svake godine čekajući zeleno svetlo na semaforu.

Audi GLOSA

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery