AktuelnoEco GreenIndustrija

Volkswagen u prvoj polovini 2022. odlučuje o fabrici baterija u istočnoj Evropi

3.09KPregleda

Nas nema u ovoj kombinaciji, jer kandidati su Češka Republika, Mađarska, Poljska i Slovačka.

 

Volkswagen grupa će sledeće godine doneti odluku o lokaciji na kojoj će biti izgrađena planirana fabrika baterija u istočnoj Evropi.

 

VW je ranije ove godine istakao planove vezane za izgradnju šest fabrika baterijskih ćelija širom Evrope do 2030., uz ukupan godišnji kapacitet od 240 gigavat-časova, da bi se osiguralo snabdevanje za ofanzivu na tržište električnih automobila.

 

Češka Republika, Slovačka, Poljska ili Mađarska će biti mesto gde će se podići jedna od fabrika, koja će s radom započeti 2027.

 

Volkswagen je takođe saopštio da je planirao da donese odluku o lokaciji u prvoj polovini sledeće godine. Nemački proizvođač kaže da nije odložio odluku nakon što je češki ministar industrije, Karel Havliček, izjavio u ponedeljak da njegova vlada očekuje donošenje odluke do kraja ove godine.

 

„Kao što znate, ono što treba da se uzme u obzir kada je reč o donošenju ove odluke su odgovarajući uslovi u zemlji, ekonomski ambijent, strategija e-mobinosti i okvir subvencija“, rekao je glasnogovornik Volkswagena.

 

Šef VW grupe, Herbert Dis, kao i Tomas Šmal, tehnološki šef nemačke kompanije, posetili su Češku Republiku u ponedeljak radi razmene mišljenje sa Škodom, kao i zbog upoznavanja sa strategijom elektrifikacije u ovoj zemlji.

 

Šef Škode, Tomas Šefer, rekao je da bi Češka Republika, kao matična zemlja njegove kompanije, bila idealna lokacija „za najmanje jednu“ fabriku baterijskih ćelija.

 

Volkswagenova španska filijala, Seat, takođe želi da ima fabriku baterija, koja bi trebalo da bude izgrađena blizu pogona u Martorelu u Španiji.

 

VW je već odabrao Nemačku i Švedsku za prve dve fabrike baterijskih ćelija. Treća će biti u Francuskoj, dok će ona u Španiji ili Portugalu započeti s radom do 2026., rekao je Šmal tokom VW Power Daya u martu.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery