AktuelnoIndustrijaVesti

Volkswagen povećao plate zaposlenim za 2,3 odsto

1.54KPregleda

Volkswagen će svojim zaposlenim u Nemačkoj dati povišicu od 2,3 odsto, kao deo novog sporazuma s IG Metall sindikatom.

 

Sporazum pokriva 120.000 zaposlenih u šest fabrika u zapadnoj Nemačkoj. Na snagu je stupio u januaru i trajaće 23 meseca, zaključno s novembrom 2022.

 

„Postigli smo zajednički sporazum s osećajem za proporciju i racionalost, koji olakšava situaciju vezanu za velike izazove nastale od početka pandemije“, rekao je glavni pregovarač VW-a, Arne Majzvinke.

 

VW će takođe zaposlenima dati dodatak za koronavirus u iznosu od 1.000 evra. Pored toga, oni će dobiti 150 evra za jačanje penzionog plana kompanije.

 

Sporazum se odnosi na zaposlene u fabrikama u Volfsburgu, Brunzviku, Hanoveru, Salcgiteru, Emdenu i Kaselu, kao i u Volkswagen finansijskom servisu.

 

IG Metall je zatražio povećanje plata od četiri odsto, odbacivši prošlog meseca VW-ov predlog od 1,2 odsto.

 

Vrednost akcija Volkswagena je povećana za više od polovine, što u velikoj meri ublažava uticaj pandemije i nestašicu čipova, koja je nanela neprijatan udarac automobilskom sektoru.

 

Poslodavci su upozorili da bi stotine hiljada radnih mesta moglo da bude izgubljeno u Nemačkoj ukoliko ova zemlja ne poboljša konkurentnost, dodavši da je prostor za povećanje plata ograničen.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery