Vesti

Volkswagen najprodavaniji na svetu u 2019.

1008. emisija Vrele Gume
3.33KPregleda

VW u dramatičnoj završnici pobedio alijansu Renault-Nissan-Mitsubishi i Toyotu za prestižni epitet svetske marke broj jedan!

Do juče se čekalo da Toyota konačno otvori “karte” , sabere i objavi celokupnu svoju proizvodnju u globalnim svetskim razmerama. Prema upravo iznetom, u 2019. japanski proizvođač je prodao 10,59 miliona vozila.

Volkswagen je još pre desetak danana samouvereno izašao sa brojkom od 10,83 miliona prodatih vozila u 2019. Ovime je sada potpuno jasno primenom osnovne matematike da je nemački gigant prilično ubedljivo ostao na čelu svetske produkcije.

Sasvim iznenađujuće, drugu globalnu poziciju je zauzela grupacija Renault-Nissan-Mitsubishi grupacija i to uprkos skandalu sa bivšim direktorom Karlosom Gonom.

Kod njih je “obračun” nešto komplikovaniji jer je Nissan prodao u globalu 5,65 a Renault 3,9 miliona vozila. Budući da je Renault vlasnik Nissana sa 43% a Nissan sa 34% vlasnik i Mitsubishi motorsa (1,2 miliona),onda ova grupacija opravdano zaslužuje drugu poziciju i respekt sa 10,75 miliona prodatih vozila.    

Na trećem mestu produkcije je Toyota koja je u prošloj godini prodala 10,59 miliona vozila širom sveta.

Pojedinačno gledajući, Toyota je prošle godine povećala prodaju za 2%, Renault za 3%, dok je Nissan pao za 3%. Najveći napredak je zabeležio Mitsubishi sa povećanjem prodaje od 18% u toku 2019.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery