AktuelnoIndustrijaVesti

Volkswagen i Bosch ulaze u saradnju povodom proizvodnje baterija

1.92KPregleda

Volkswagen i Bosch ulaze u zajednički poduhvat radi značajnog unapređenja Volkswagenovih fabrika baterija, s ciljem da nemački proizvođač automobila bude samostalan u okviru evropske proizvodnje baterijskih ćelija.

 

Ove dve kompanije su potpisale memorandum o razumevanju koji će osigurati da „čitav obim procesa i komponenti“ izvor ima u Evropi, s ciljem „da se ostvari liderska tehnološka pozicija u industrijalizaciji tehnologije baterija“.

 

Nova kompanija bi trebalo da bude formirana do kraja 2022.

 

Geografski aspekt je ključan, kako je objasnio član odbora zadužen za tehnologiju, Tomas Šmal: „Evropa ima jedinstvenu šansu da postane globalna lokomotiva u oblasti baterija u godinama koje dolaze. Postoji jaka i rastuća potražnja kada je reč o svim aspektima proizvodnje baterija, uključujući opremu za nove gigafabrike. Volkswagen i Bosch će istražiti mogućnosti da bi razvili i oblikovali ovu novu formu više milijardi vredne industrije u Evropi.“

 

Bosch je prodao pre par godina diviziju koja se bavila baterijskom hemijom, kao razlog navodeći riskantne visoke investicione troškove. Ipak, udruživanje s Volkswagenom će obezbediti obim da bi snabdevački gigant ponovo ušao u ovaj rastući industrijski domen.

 

Evropa ima teškoća da uhvati korak s Azijom, posebno Kinom, kada je o proizvodnji baterija reč. Izveštaji iz ove nedelje sugerišu da se rudarski konglomerat, Rio Tinto, povlači iz posla u vezi s potencijalnim vađenjem litijuma u Srbiji, zbog protivljenja stanovništva.

 

Ipak, promene stižu, jer nedavne objave različitih kompanija ukazuju na ukupan kapacitet evropske proizvodnje baterija na 700 GWh do 2030. Novo partnerstvo između Volkswagena i Boscha potpuno je logično sa strateške tačke gledišta, jer prvonavedena firma ima ogromno iskustvo u proizvodnji automobila i već sada je posvećena unapređenju proizvodnje baterija, dok potonja poseduje tehničku ekspertizu u automatizaciji fabrike.

 

Volkswagen je posvećen evropskoj proizvodnji baterija, a i najavio je planove vezane za izgradnju šest fabrika za proizvodnju baterijskih ćelija na Starom kontinentu do 2030.

 

S tim u vezi, nedavno je najavio povezivanje s proizvođačem baterija Northvolt, s ciljem da do 2024. godine u Donjoj Saksoniji ima pogon za proizvodnju baterija od 16 GWh. U međuvremenu, Bosch je prošle godine otvorio fabriku poluprovodnika u Drezdenu.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery