AktuelnoVesti

Rimac ima „ogromne ambicije“ u komponentaškoj branši

1.08KPregleda

Hrvatska kompanija gaji „ogromne ambicije“ vezane za samostalno komponentašku poslovnu jedinicu Rimac Technology.

 

Rimac grupacija ima velike planove za novokreirani komponentaški ogranak, kaže šef kompanije, Mate Rimac.

 

Rimac Technology, koji već sada snabdeva Porsche, Hyundai, Kiju i Aston Martin, u ponudu će staviti inženjering, razvoj, visokoperformantne sisteme proizvodnje baterija, električne pogonske jedinice i elektronske sisteme, saopšteno je u utorak.

 

„Radimo na projektima u okviru kojih proizvodimo desetine hiljada baterija i stotine hiljada jedinica za velike automobilske kompanije“, rekao je Mate Rimac. „Ne radi se samo o baterijama, već i pogonskim sklopovima, električnim osovinama, info-zabavnim sistemima i sličnim stvarima. Imamo ogromne ambicije da budemo velik igrač u ovom domenu.“

 

Kompanija je saopštila da će proizvoditi „desetine hiljada visokoperformantnih sistema godišnje do 2024., i dalje povećavati obim na stotine hiljada, s proizvodima od onih za male hibridne baterijske sisteme do kompletnih šasija.

 

Rimac Technology je filijala Rimac grupacije, koja je većinski akcionar u Bugatti Rimcu, s udelom od 55 odsto. Porsche poseduje preostalih 45 odsto.

 

Rimac Automobili je započeo proizvodnju Nevera električnog hiperautomobila, a isporuke kupcima će započeti u naredna dva meseca.

 

Proizvođači hiperautomobila su spojeni prošlog jula, kao deo zajedničkog poduhvata između Porschea i Mate Rimca, koji je započeo svoju kompaniju 2009. u garaži, da bi danas bio čelni čovek Bugattija, marke s nasleđem od preko 100 godina.

 

Uz to što je šef Rimac grupacije, Mate Rimac vodi Bugatti Rimac i Rimac Technology.

 

Komponentaški ogranak planira da proširi svoju reputaciju tako što će obezbeđivati naprednu tehnologiju vezanu za električne performanse za kompanije kao što su Pininfarina i Koenigsegg.

 

Rimac Technology, koji ima 1000 zaposlenih, neće biti nadgledan od strane drugih proizvođača, uključujući i investitore u Rimac grupu, saopštila je kompanija.

 

Počev od sledeće godine, Rimac grupacija, uključujući Rimac Technology, imaće sedište u novom kampusu na 200.000 kvadratnih metara, lociranom na obodu Zagreba.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery