AktuelnoMotoGPVesti

Valentino Rosi odlučio da privede kraju MotoGP karijeru

1.98KPregleda

Legendarni Valentino Rosi je najavio svoje povlačenje iz MotoGP-a na kraju tekuće sezone.

 

Devetostruki šampion će okončati svoju bogatu karijeru na dva točka, a odluku o tome je doneo tokom letnje pauze, objavivši je tokom specijalne konferencije za medije, održane na VN Štajerske.

 

Četrdeset dvogodišnji Italijan je ovaj momenat opisao kao težak i tužan, ali je istakao da je na motociklima „proveo više-manje 30 godina“. Šampion je svoju karijeru nazvao „dugačkim putovanjem“, koje je bilo „zaista zabavno“, i zahvalio se kolegama vozačima, osoblju i saradnicima. Na radost njegovih navijača, VR46 će se trkati do kraja ovog šampionata.

 

U svojoj dvadeset petogodišnjoj MotoGP karijeri, Rosi je ostvario 89 pobeda u premijer klasi (ukupno 115), uz rekordnih 235 podijuma. Priču je započeo 1996., da bi u međuvremenu došao do 65 pol pozicija i 96 najbržih krugova. Italijan je jedini vozač koji je uzastopno pobeđivao u trkama vozeći motocikle različitih proizvođača, što mu je pošlo za rukom kada je 2003., pobedio u finalnoj trci sezone u Valensiji na Repsol Hondi, da bi trijumfovao u uvodnoj trci šampionata 2004. na Yamahi R1  u Južnoj Africi.

 

Trenutno, Valentino Rosi je 19. u šampionatu sa 17 uknjiženih poena. Ovo je njegova 26. MotoGP sezona, što je još jedan rekord. Nažalost, Italijan nema neke šanse da osvoji još jednu titulu, budući da je poslednji put pobdio 2017. u Asenu, dok mu je ove godine najbolji rezultat 10. mesto u Muđelu. Rosi je sezonu 2020. završio na 15. mestu, nakon propuštanja trka zbog Kovida-19.

 

Rosijeva karijera je toliko dugačka, da se on trkao rame uz rame s vozačima različitih generacija. Spomenimo samo imena poput Maksa Bjađija, Kejsija Stonera, Horhea Lorenca i Marka Markesa. Markes je imao samo tri godine kada je Valentino počeo da se trka.

 

Rosi poseduje Aramco Racing Team VR46, koji će biti na MotoGP gridu 2022., tako da će popularni „Doktor“ ipak biti u padoku sledeće godine.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery