AktuelnoEco GreenVesti

Rusija planira subvencije na kupovinu električnih automobila

802Pregleda

Rusija planira da subvencioniše kupovinu električnih vozila koja se proizvode u zemlji. Naravno, plan je da se stimulišu potražnja i proizvodnja.

 

Budući da je Rusija veliki svetski proizvođač nafte i gasa, korišćenje električnih automobila kaska za Evropom. Ipak, vlasti imaju ambiciozne planove vezane za finansiranje ovog sektora.

 

Od procenjenih 45 miliona automobila na ruskim putevima prošle godine, samo 11.000 su elektromobili, od kojih su većina polovnjaci.

 

S obzirom da su električni automobili značajno skuplji od konvencionalnih, subvencije imaju za cilj da vozila koja se proizvode u Rusiji učine dostupnijim, rekao je Maksim Kolesnikov, šef kabineta Ruskog ministarstva ekonomije.

 

Vlada planira da uz pomoć subvencija pokrije 25 odsto cena svih električnih automobila koji se proizvode u Rusiji, s tim što maksimalna vrednost iznosi 625.000 rubalja (7.240 evra), počev od sledeće godine, potvrdio je Kolesnikov.

 

Rusija cilja godišnju proizvodnju od 220.000 jedinica do 2030., a vlasti su saopštile da su strani proizvođači pokazali interesovanje da proizvode elektromobile na lokalnom planu.

 

Šira eksploatacija električnih vozila će takođe pomoći Rusiji da bude u skladu s ciljevima vezanim za smanjenje emisije ugljenika.

 

Površinski najveća zemlja na svetu se pridružila Pariskom klimatskom sporazumu 2019., s planom da do 2030. smanji emisiju štetnih gasova na 70 odsto u odnosu na nivo iz 1990., što bi trebalo da bude lako ostvarivo, budući da je došlo do deindustrijalizacije zemlje od raspada Sovjetskog Saveza 1991.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery