970_250_eko
AktuelnoVesti

Upotreba mobilnih telefona tokom vožnje i dalje predstavlja veliku zabrinutost

317Pregleda

Vozači koji koriste mobilni telefon tokom vožnje držeći ga u ruci, i dalje predstavljaju jednu od najvećih opasnosti u saobraćaju, pokazuje „2020 RAC Report“

 

U ovom izveštaju se takođe tvrdi da je gotovo jedan od pet (18 odsto) vozača između 17 i 24 godine starosti priznao da je vršio video pozive tokom vožnje.

 

Ovaj procenat je više nego dvostruko veći u odnosu na vozače iz ostalih starosnih grupa. RAC (Royal Automobile Club) tvrdi da je rast popularnosti aplikacija baziranih na videu, kao što su FaceTime, WhatsApp, Viber, Snapchat i drugi, doprineo ovako značajnom proporcionalnom „iskakanju“ dotične starosne grupe.

 

 

Ova statistika, čiji su uzorak britanski vozači, uključuje više od 3.000 osoba i otkriva da je devet odsto anketiranih priznalo da igra igrice na telefonu tokom vožnje. Međutim, stopa ispitanika koji su priznali svoja „nepočinstva“ vezana za upotrebu mobilnih telefona tokom vožnje, u velikoj meri je opala u poređenju s podacima iz 2019.

 

Primera radi, ovaj problem je tokom 2016. imao razmere „epidemije“, što je na kraju rezultiralo uvođenjem strožih kazni za one koji koriste telefon tokom vožnje. Međutim, portparol RAC-a za bezbednost, Sajmon Vilijams, kaže da nove brojke pokazuju „da je problem nedozvoljene upotrebe telefona za volanom daleko od rešenog“.

 

Izveštaj iz 2020. otkriva da 79 odsto vozača podržava uvođenje kamera radi identifikovanja nedozvoljene upotrebe telefona, što je tehnologija koja je već uvedena u Australiji. U  toj grupi, 52 odsto bezrezervno podržava takve mere, koje će smanjiti opterećenje na uveliko opterećenim policijskim službenicima.

 

„Podaci iz 2016. su bili kritični, što je dovelo do toga da su britanske vlasti apelovale na ljude da je nedozvoljeno korišćenje mobilnih telefona telefona za volanom društveno neprihvatljivo kao što je to vožnja u alkoholisanom stanju“, rekao je Vilijams. „Činjenica da vozači i dalje tvrde da to predstavlja drugu po redu zabrinutost u saobraćaju, pokazuje da dodatni napredak mora biti postignut na tom planu.“

 

RAC je pozvao na sakupljanje više „regularnih i validnih“ podataka u vezi s ovim problemom od strane vlasti. Ujedno, na policijske snage se apeluje da ispitaju tehnologiju detekcije manuelne upotrebe mobilnih telefona, uz više investicija u medijske kampanje da bi se podigla svest javnog mnjenja vezano za opasnosti koje donosi upotreba mobilnih telefona za volanom.

 

Verovatno se pitate „a gde smo tu mi?“? Čini se da smo mi trenutno u situaciji u kojoj su Britanci bili 2016., samo što kod nas (verovatno) još dugo neće biti uvedene bilo kakve efikasnije mere, što za sobom lančano povlači još gore opšte ponašanje u saobraćaju.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery