Vesti

UNKS: Analiza cene nafte i derivata nafte

Saopštenje UNKS-a

Cena nafte i naftnih derivata - UNKS
3.16KPregleda

U protekloj nedelji na benzinskim stanicama u Srbiji prosečna maloprodajna cena benzina BMB95 je bila 153,39 din/l, evrodizela 163,91 din/l i TNG autogasa 78,93 din/l, rezultati su redovne analize cena Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Cena benzina BMB 95 - UNKS

U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, bezin je poskupeo za 6 dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3 dinara i 60 para. Slične promene dogodile su se i na okolnim tržištima. Prema tome nema većih promena u redosledu zemalja na listi cena iskazanih u evrima po litri.

I pored toga što je za proteklih mesec dana u Srbiji najviše poskupeo benzin (5 evro centi/l), njegova cena je i dalje na nivou regionalnog proseka. To znači da su se slične promene dogodile i u drugim zemljama. U odnosu na Srbiju, prosečna maloprodajna cena benzina je veća na benzinskim stanicama u Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Evrodizel je i dalje skuplji nego u svim zemljama sa kojima se Srbija graniči. To najviše zbog visokih državnih dažbina na ovu vrstu gorivaNešto su više cene samo u Grčkoj i Albaniji.

UNKS

I kada je u pitanju cena TNG autogasa, Srbija se svrstava u sam vrh regionalne liste. TNG se inače nalazi na evropskoj listi poželjnih alternativnih goriva. Mnoge zemlje rade na reafirmaciji njegovog korišćenja u saobraćaju.  Međutim, izuzetno visoko državno opterećenje u Srbiji, nepotrebno dovodi u pitanje opstanak ovog ekološki prihvatljivog motornog goriva.

UNKS

Cena sirove nafte je prethodna četiri meseca imala trend rasta

Cena sirove nafte je od 24. decembra do 24. aprila povećana čak za 48%. Upravo ta promena je u najvećoj meri doprinela skoku cena goriva u svim zemljama. Barel evropske referentne nafte, BRENT, je u navedenom periodu poskupeo sa 50,47 na 74,57 dolara. Poslednjih nedelju dana nije bilo većih promena cene BRENTA-a. Ona se zapravo stabilizovala na nivou od oko 70 dolara po barelu.

Cena sirove nafte - BRENT - UNKS

PR Saopštenje: UNKS

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery