AktuelnoVesti

Ultimativni dvoboj: Porsche 911 Turbo S vs Porsche GT3 (VIDEO)

2KPregleda

Ovim modelima nije potrebno posebno predstavljanje. Svaki ljubitelj automobila zna do koje mere je 911 Turbo S moćan po pitanju pravolinijskog ubrzanja, a GT3 brz na kružnim stazama.

 

Nemci su napravili čudo s 992 generacijom Turbo S modela, pretvorivši ga u pravog monstruma. U njegovoj klasi niko ne može da mu priđe što se ubrzanja tiče, a utisak je da 4,0-litarski twin-turbo šestocilindarski bokser isporučuje više od nominalnih 650 ks (što verovatno i jeste slučaj). Pogon je naravno na sve točkove a menjač je PDK s dvostrukom spojnicom.

 

 

Ipak, Turbo S se može lako transformisati u svakodnevno sredstvo za vožnju i verovatno je „GT“ bedž prikladniji za ovaj model nego za GT3.

 

Ipak, treba imati u vidu da je GT3 naziv dobio zbog povezanosti s FIA GT3 trkačkom serijom, jer se praktično radi o serijskoj verziji trkača. Samim tim, enterijer ovog modela nije tako rafiniran kao onaj u Turbo S, ali je i dalje privlačan.Naravno, zadatak GT3 je da pre svega bude brz na trkačkoj stazi.

 

 

S jedne strane imamo automobil kreiran za strahovita ubrzanja (Turbo S), a s druge osvajača trkačkih staza, dakle snaga protiv agilnosti. Savršen tandem za ilustrovanje dotičnih atributa.

 

Međutim, bez obzira na deficit u snazi, GT3 nikako ne sme biti potcenjen. Naime, on je preko 200 kilograma lakši od Turba, dok snaga od 510 konja (iz atmosferskog boksera) nije za zanemarivanje. Polje na kojem je razlika veća je maksimalni obrtni moment – 470 naspram 800 Nm. Pored toga, GT3 poseduje manuelni menjač, u stilu rasne trkačke mašine, kao i pogon na zadnje točkove.

 

Ovde se postavlja pitanje kako će se suprotstavljanje ovih dveju filozofija prikazati na relativno kratkoj trkačkoj stazi (Lendau u Velikoj Britaniji). Posmatrajući ih na krugovima za zagrevanje, može se reći da je GT3 profesionalac, dok Turbo S deluje kao huligan (ali onaj koji zna posao).

 

 

Kada je došlo vreme za merenje vremena, za volane Porscheovih pulena je seo Adam Kristo, iskusan profesionalni vozač. Možda je iskusan, ali ne s Porscheima, koje navodno nije znao da startuje. Dakle, ili nije vozio Porsche u životu, ili je sjajan komičar.

 

Verujemo da ćete video pogledati svkako, tako ćemo prokomentarisati rezultate ovog duela. Ko još ne želi da pogleda ovakve „zverke“ na trkačkoj stazi? Odgovor je: da, 911 GT3 je brži na trkačkoj stazi. S vremenom od 42,4 sekunde, postavio je i novi rekord Landaua. Međutim, Turbo S nije mnogo zaostao (42,9 sekundi). Budući da se radi o automobilu prikladnijem za svakodnevnu vožnju, možemo reći da je zaokruženiji, kompletniji od GT3. Naravno, ko je isključivo u potrazi za uzbuđenjima i performansama na trkačkoj stazi, GT3 se nameće kao bolji izbor, dok na scenu eventualno ne stupi GT2.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery