AktuelnoVesti

Toyota u Tokiju nastupa s GR GT3 konceptom i „naoštrenim“ GR Yarisom

1.06KPregleda

Toyota možda u očima entuzijasta nije tako atraktivna kao neke druge marke, ali ne može joj se poreći da polako ali sigurno postaje sve uzbudljivija.

 

GR Yaris se smatra jednim od najboljih hečbeka ikada kreiranih u smislu vrhunskih performansi, dok Supru mnogi kritikuju zbog BMW „korena“. Ipak, ne može joj se poreći da je krajnje privlačna za vožnju. Novi GR 86 je upravo pristigao, a na redu je i GR Corolla. Pored toga, najavljen je dolazak novog električnog sportiste.

 

 

I to nije sve, jer japanski proizvođač planira nešto novo i prilično misteriozno. Dotični model će se pojaviti na Salonu automobila u Tokiju kasnije u toku ovog meseca, a reč je o GR GT3. Pored priloženog „tizera“, jedino što je Toyota obelodanila je da se radi o „konceptu namenjenom trkama, koji u sebe ima utkano znanje i rafinirane tehnologije koje je TGR razvio unutar auto-moto sporta“.

 

Dakle, bezbedno je reći da se radi o mašini rezervisanoj za trkačku stazu, ali o čemu je konkretno reč? Čini se da dotični koncept nema „rođačkih veza“ sa Suprom ili 86. Dugačka hauba i iskošena linija krova podsećaju na Mercedes-AMG GT Coupe, dok drugi detalji evociraju na 911 GT3 RS, poput ventilirajućih prednjih lukova točkova i masivnog zadnjeg krila. Što se pogona tiče, detalji takođe nisu poznati, mada ne bismo bili iznenađeni da se radi o hibridnom sklopu, pozajmljenom od GR010 Hybrida ili budućeg GR Super Sporta.

 

Kada je u pitanju drugi „tizer“, on predstavlja „temeljno modifikovani“ GR Yaris, koji može ali ne mora biti povezan s „naoštrenim“ primerkom koji je testiran 2021. na Nirburgringu. Moguće je da je reč o GRMN verziji „hot heča“ s pogonom na sve točkove. Iz onoga što možemo da vidimo, čini se da se nazire hauba od ugljeničnih vlakana s ventilacionim otvorom, proširena karoserija, a tu je i neizbežno zadnje krilo.

 

Toyotin štand na salonu u Tokiju će zaokružiti GR Heritage Parts, koji je ranije predstavio delove za A70 i A80 Supre, kao i 2000GT. Katalog novih komponenti za klasične modele je proširen, tako da sada pored sportskih modela uključuje i Land Cruiser serije 40.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery