AktuelnoVesti

Toyota Supra GR na testu „severnog jelena“

Nije loše, može i bolje

1.51KPregleda

Toyota Supra GR nije položila ispit „severnog jelena“ sa odličnim ocenama

 

Da vidimo kako je nova Toyota Supra GR sa novim dvolitarskim turbo motorom, 260 konja i 400 Nm prošla na čuvenom skandinavskom bezbednosnom testu poznatom kao „ispit severnog jelena“.

Manevar izbegavanja

Najveća brzina kojom je Supra uspešno prošla ispit iznosi tačno 77 km/h. Između ovog pokušaja i prethodnog (neuspešnog), bilo je nekoliko da bi se vozač bolje navikao na vozilo.

 

 

U oba slučaja, automobil je reagovao sigurno i s umerenim naginjanjem karoserije. Izabrani režim vožnje je bio „normal“.

 

Izvršeno je više pokušaja pri većim brzinama, ali su svi bili neuspešni, mada automobil ni u jednom trenutku nije reagovao iznenadno ili nepredvidivo.

 

Najveća razlika pri većoj brzini se ogledala u povećanom proklizavanju prednjih točkova, što je za posledicu imalo rušenje čunjeva.

 

 

Tokom manevra izbegavanja, vozač je imao osećaj da je za upravljačem potreban period prilagođavanja duži nego što je to uobičajeno. Brzina odziva je promenljiva, što znači da je pri prvim stepenima okretanja upravljač mnogo sporiji nego u onim koji slede.

 

Zbog ove karakteristike, vozač je ponekad, da bi ostvario željenu putanju, pomerao volan više nego što je to bilo potrebno.

 

Slalom

U okviru ove vežbe, koja nije simulacija neke nepredviđene okolnosti na putu, upravljački sistem Supre pruža prednosti kada se vozač navikne na smanjene pokrete na volanu.

 

 

Ipak, nema dovoljne povratne informacije vezane za kontakt točkova s asfaltom, što je ipak prilično poželjan atribut kod sportskog vozila kao što je ova Toyota.

 

Automobil prolazi čunjeve tečno, okretno i s vrlo umerenom, a ponekad i gotovo neprimetnom intervencijom kontrole stabilnosti.

 

 

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery