AktuelnoEco GreenVesti

Toyota Prius s vodoničnim SUS motorom na scenu stupa 2025. kao PHEV

1.88KPregleda

Aktuelna, četvrta generacija Toyote Prius polako postaje vremešna.

 

Japanskom hibridu, koji je na scenu stupio 2015., očajnički je potrebno temeljno revidiranje, uprkos brojnim osveženjima i specijalnim edicijama koje imamo prilike da vidimo svake godine.

 

Ako ste među onima koji čekaju na novu verziju Priusa, izveštaj iz Japana sugeriše da bi novajlija mogao da pristigne već sledeće godine, tačnije do decembra 2022. Međutim, ima tu i dodatnih spekulacija vezanih za motor s unutrašnjim sagorevanjem koji kao gorivo koristi vodonik.

 

Ako ovo zvuči poznato, glasine su zapravo u paraleli s ranijim izveštajem iz ovog meseca, koji je plasirao Forbes, povezujući novi Prius s Corollom pogonjenom vodoničnim SUS motorom. Pored gorivnih ćelija, Toyota je razvila i klasičan klipni motor, prilagođen za sagorevanje vodonika. Rezultat se ogleda u gotovo nultoj emisiji CO2, uz neznatno prisustvo NOx.

 

Sada su na globalnu mrežu pristigle dodatne informacije vezane za glasine, koje kažu da će se isti pogonski sklop iz Corolle naći u narednoj generaciji Priusa u PHEV postavci. Međutim, biće potrebne tri godine pre nego što ovaj pogonski sistem bude implementiran u serijski automobil, što znači da će vodonično pogonjeni PHEV Prius na puteve pristići 2025.

 

S tim u vezi, očekujemo da će novi model sa standardnom pogonskom postavkom stupiti na scenu sledeće godine, uz naravno novi dizajn. Vodonično pogonjeni model će pristići par godina kasnije, što i nije tako loše budući da će se u međuvremenu dodatno razviti odgovarajuća infrastruktura.

 

Spomenuti rok se naravno odnosi na Japan, tako da treba očekivati prilagođavanje rokova za druga tržišta, upravo zbog spomenute infrastrukture.

 

Vrele Gume

Izvor: Decarbonization Center

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery