AktuelnoEco GreenVesti

Toyota obelodanila serijski bZ4X električni SUV (VIDEO)

2.56KPregleda

Aprila ove godine, Toyota je predstavila električni koncept pod nazivom bZ4X. Došlo je vreme da se veo skine i sa serijskog modela.

 

Ovaj SUV nulte emisije, prvi je član Toyotinog bZ (beyond Zero) podbrenda, u okviru kojeg će u narednim godinama biti lansirano sedam modela. BZ4X je otprilike veličine RAV4, a baziran je na e-TNGA namenskoj platformi za električna vozila.

 

 

Kada uđe u prodaju sredinom 2022., ovaj električni SUV će biti u ponudi u dve verzije, u zavisnosti od broja elektromotora kojima će raspolagati. Osnovna verzija se naravno oslanja na „singl“ elektromotor postavljen na prednju osovinu, maksimalne snage 150 kW (204 ks) i 265 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj model s prednjim pogonom bi iz stanja mirovanja do 100 km/h trebalo da ubrazava za 8,4 sekunde, uz maksimalnu brzinu od 160 km/h.

 

 

Verzija s pogonom na sve točkove s druge strane, s po jednim elektromotorom na svakoj osovini, koji kombinovano isporučuju 160 kW (218 ks) i 336 Nm, do „stotke“ ubrzava za 7,7 sekundi, dok maksimalna brzina ostaje neizmenjena. Ono što vredi istaći je da integralni pogon koji krasi prestižniju verziju razvijen u saradnji sa Subaruom.

 

 

Bez obzira za koji se model odlučili, kupci će na raspolaganju imati tečnošću hlađenu bateriju od 71,4 kWh, po prvi put u jednoj Toyoti. U osnovnom modelu, obezbeđivaće autonomiju do 450 kilometara (WLTP), s tim što Toyota tvrdi da baterija neće izgubiti više od 10 odsto performansi u 10 godina korišćenja, odnosno u okviru 240.000 pređenih kilometara.

 

 

Kada pristigne na tržište, bZ4X će biti prva serijska Toyota opremljena opcionim elektronskim sistemom upravljanja, bez mehaničke konekcije između volana i točkova. Japanski proizvođač obećava da će ovaj sistem isporučiti poboljšani osećaj na volanu i redukovan nivo vibracija. Prilikom lansiranja, ova tehnologija će biti dostupna na odabranim tržištima, a primerci opremljeni njom imaće volan u vidu jarma, poput Teslinog Modela S Plaid, umesto tradicionalnog „obruča“.

 

 

Toyota će objaviti cenovnik i detalje vezane za isporuku kako se bude bližio početak prodaje. BZ4X će biti dostupan na tržištima u Evropi, SAD, Japanu i Kini, počev od sredine 2022.

 

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery