AktuelnoOnline plusPredstavljamoVesti

Torsus Preatorian za sve terene

2.97KPregleda

Osim što je moćna „sprava“ sada je i prvi teški terenac nosilac Red Dot Design Award

 

 

Za brend Torsus koji dolazi iz Praga (Češka) čuli su samo ljubitelji pravih off road izazova i verujemo da su ga upoznali mnogi koji rade poslove vezane za teške terenske uslove.

 

 

Firma Torsus specijalizovana je za izradu modela Preatorian, možda i najrobusnijeg transportno-rekreativnog prevoznog sredstva koje se tržištu nudi u formi autobusa za smeštaj 35 putnika.

 

 

Međutim, u ponudi Torsusa su osim transportnog modela još nekoliko prilagođenih nadgrađa za vrlo širok spektar upotrebe. Za početak, kamperska varijanta pripremljena za baš dugi boravak u prirodi. Za sve one koji ne prihvataju kamperske šablone i hiperprodukciju u ovoj oblasti.

 

 

 

Osim ova dva modela, Preatorian je prilagođen za još mnoge namene, od specijalnog policijskog vozila pa do ambulatnog spasilačkog modela. 

 

 

 

 

Suštinski, Praetorian je baziran na elementima kamionskog brenda MAN, i to na njihovoj TGM šasiji, ali i na pogonskim sklopovima ovog proizvođača.

 

 

 

Njegove najvažnije karakteristike su čak 400 milimetara klirensa, odnosno odstojanja najniže tačke podvozja od tla i robusan prenosni 4×4 sistem.

 

Preatorian raspolaže moćnim MAN šestcilindarskim 6,9 litarskim dizel agregatom od 240 KS i 925 Nm obrtnog momenta koji snagu isporučuje putem 12 stepenog ZF TipMatic poluautomatskog menjača na sve točkove.

 

 

Na točkovima su Michelin pneumatici od 20“ kojima se upravlja takođe ZF upravljačkim sistemom prilagođenim za ekstremne uslove eksploatacije ove oko 13 tona ukupno teške grdosije pod punim opterećenjem.

 

 

Da je projekat uspeo u suštinskom upotrebnom smislu to je evidentno na terenu, ali ostaće zabeleženo i kao kuriozitet, Preatorian je ove godine postao nosilac i prestižne nagrade za dizajn Red Dot Design Award što celoj priči daje zaista izuzetan tok.

 

I na kraju, cena! Od 130.000 do 200.000 evra u zavisnosti od namene i opreme. Suštinski, adekvatno za ponuđeno!

 

Eh da nam je bar jedan takav…

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery