AktuelnoVesti

Tesla akcije pale za 23%

1.94KPregleda

Kupovina Twittera toplim vazduhom iz prenaduvane cene Tesla akcija

 

 

U samo jednom danu kompanija Tesla je izgubila 126 milijardi dolara!

 

Bloomberg javlja da sa ova promena dogodila u utorak, kada je jedan od suvlasnika Tesle i direktor kompanije, Elon Musk, objavio kupovinu Twittera.

 

 

Za samo nekoliko dana, koliko Musk koketira s Twitterom Tesla je izgubila 275 milijardi dolara ili 23% vrednosti kompanije.

 

 

Razlog ovakvog pada cene akcija bolje informisani vide u činjenici da je Elon Musk založio svoje akcije u Tesli kao garanciju za podizanje kredita kojim kupuje Twitter

 

 

Veštim špekulacijama Musk je pre objavljivanja namere da kupi Twitter veštački podigao vrednost akcija Tesle čime je podigao i nominalnu vrednost garancije.

 

Pravi problem može nastati ukoliko od dana transakcije kupovine Twittera vrednost akcija Tesle padne za više od 40% koliko su vredele u avgustu 2021. (ispod 740 USD). Samim tim bi se aktivirao kredit na naplatu, što bi prouzrokovalo dalju paničnu prodaju i pad vrednosti akcija Tesle.

 

 

Najprostije rečeno, Elon Mask je prilično naduvao balon vrednosti akcija Tesle sa namerom da “toplim vazduhom” iz njega preuzme Twitter po mnogo povoljnijoj ceni kroz ovaj povezani niz špekulacija. 

 

 

Kocka je bačena, Tesla lako može postati samo kolateral kojim će Musk domoći željene, pre svega političke moći.

 

 

Lidija Piroški

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery