AktuelnoTehnologijaZanimljivosti

Sto godina star Teslin izum upotrebljiv na način koji naučnici do sada nisu razumeli

46.4KPregleda

Teslin pronalazak star 100 godina je zapravo koristan na način koji naučnici do sada nisu uvideli.

 

Naime, Nikola Tesla je zaštitio patent na uređaj koji je napravio 1920., jedan od mnogih revolucionarnih izuma koje je ovaj genijalni um kreirao tokom svog života.

 

Međutim, nakon sto „i kusur“ godina, naučnici su otkrili da „Teslin ventil“ ne samo što je korisniji nego što se prethodno mislilo, već bi mogao da pronađe potpuno novu primenu.

 

„Neverovatno je da ovaj 100 godina star izum nije u potpunosti shvaćen, kao i da može biti iskorišćen za potrebe modernih tehnologija, na način koji do sada nije bio razmatran“, rekao je Lejf Ristrof, profesor saradnik na Courant institutu matematičkih nauka pri Njujorškom univerzitetu.  „Tesla je čuven kao čarobnjak električnih struja i kola, ali je manje poznat njegov rad u oblasti kontrole tokova struja tečnosti, gde je takođe bio daleko ispred svog vremena.“

 

Tesla je uređaj nazvao „ventilski kanal“, mada je ovo rešenje kasnije dobilo ime po njemu. Sastoji se od niza petlji u obliku suze, povezanih u niz. Kreirao ga je kao način da se omogući prolazak tečnosti u samo jednom smeru, bez potrebe za pokretnim delovima.

 

Međutim, on može imati i druge namene, kažu istraživači. Naime, oni su otkrili da uređaj može da funkcioniše kao „prekidač“, i to isključivo u slučaju kada ima dovoljno tečnosti koja prolazi kroz kanal i sprečava tok u neželjenom smeru.

 

Poređenje tokova u suprotnom smeru (s desna nalevo) pri tri različite brzine. Vodena struja je vizualizovana uz pomoć zelene i plave boje, pokazujući da se tokovi u većoj meri remete pri višim brzinama.

 

Naučnici sugerišu da bi se ovo ponašanje moglo iskoristiti na čitav niz novih načina, uključujući potrebu za pumpanjem goriva ili drugih tečnosti unutar motora i mašina. Oni takođe veruju da bi to moglo ukazivati na nešto što je Tesla zapravo želeo da postigne radeći na dotičnom pronalasku.

 

„Presudno je da ovo uključivanje dolazi sa stvaranjem turbulentnih tokova u obrnutom smeru, koji „zapušavaju“ cev vrtlozima i strujama koje dovode do prekida“, rekao je profesor Ristrof. „Štaviše, turbulencija se dešava pri daleko nižim brzinama protoka nego što je to ikada ranije primećeno kod cevi standardnijih oblika – do 20 puta nižom brzinom od uobičajene turbulencije unutar cilindrične cevi. To pokazuje moć koju ovo rešenje ima u smislu kontrole tokova, što bi moglo da se koristi u okviru brojnih primena.“

 

Naučnici su takođe otkrili da ventil funkcioniše bolje ako tečnost nema konstantan protok, već kada „pulsira“, pri čemu više ili manje tečnosti dolazi u određenim vremenskim intervalima. Istraživači su otkrili da se tok koji izlazi s druge strane pretvara u stalan i uglađen protok.

 

Ova funkcija je zapravo slična pretvaraču naizmenične u jednosmernu struju, po čemu je Tesla i čuven.

 

„Smatramo da je to ono što je Tesla imao na umu s ovim uređajem, budući da je razmišljao o analognim operacijama s električnim strujama“, rekao je profesor Ristrof. „Zapravo, najpoznatiji je po tome što je izumeo elektromotor na naizmeničnu struju, kao i pretvarač naizmenične u jednosmernu struju.“

 

Sva ova nova otkrića bi mogla da se iskoriste i omoguće da 100 godina star izum bude upotrebljen u okviru najnovije opreme, kažu naučnici.

 

„Teslin uređaj je alternativa konvencionalnom jednosmernom linijskom ventilu, čiji pokretni delovi imaju tendenciju da se habaju vremenom“, objašnjava Ristrof. „Sada znamo  da je veoma efikasan u mešanju, a mogao bi se koristiti za obuzdavanje vibracija u motorima i mašinama za pumpanje goriva, rashladne tečnosti, maziva ili drugih gasova i tečnosti.“

 

Detaljnija studija o novim saznanjima vezanim za Teslin patent, objavljena je Nature Communications žurnalu.

 

Vrele Gume

Izvor: Independent

Priredio: Pavle Barta

2 Komentara

  1. Stvarno inpresivno sta se jos krije njegovi pronalasci su bezgranicni sta se jos krije sto nezele da objave itd.itd.itd. Veoma interesantno zanimljivo naucno itd. itd.itd.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery