AktuelnoVesti

Šta za sada znamo o „Šahmatu“, rivalu F-35? (VIDEO)

5.98KPregleda

Plan je da se ovaj borbeni avion prodaje afričkim i bliskoistočnim zemljama, kao i Indiji, Vijetnamu i u Latinskoj Americi, počev od 2026.

 

Nova, peta generacija lakog lovačkog jednoseda pod imenom „Šahmat“, predstavljena je u Rusiji 20. jula. Veo s prototipa je skinuo državni industrijski konglomerat Rostec, tokom MAKS X 2021, o čemu smo već pisali.

 

 

Rival F-35

 

„Šahmat“ je kontruisao JSC Sukhoi, deo ruske United Aircraft korporacije, koja je u vlasništvu Rosteca. Samim tim, novi avion je baziran na tehnologiji koju poseduje jedan od najnaprednijih lovačkih aviona na svetu, Suhoja Su-57.

 

Ovaj jednosed je dizajniran kreiran na osnovu naučnih i tehničkih dostignuća ostvarenih tokom stvaranja lovca pete generacije, Su-57, uz široku upotrebu superkompjutera, rekao je Mihail Strelec, glavni dizajner „Šahmata“.

 

Za razliku od većeg i težeg dvomotorca Su-57, „Šahmat“ je klasifikovan kao laki jednomotorni lovački avion, uporediv s američkim F-35 ili švedskim Saab JAS 39 „Gripenom“.

 

 

Kreatori novog borbenog aviona kažu da njegovu glavnu prednost u odnosu na američki F-35 predstavljaju niži operativni i troškovi održavanja.

 

„Biće šest do sedam puta niži u odnosu na F-35, uporedivi s „Gripenom“, saopštili su Rusi.

 

Dakle, ako sat leta F-35 košta oko 33.000 dolara, očekuje se da trošak ruskog modela bude tek 5.000 dolara, što „Šahmat“ čini primamljivom alternativom za zemlje koje planiraju da unaprede svoje flote, i da ujedno uštede.

 

Naravno, i početna cena ruskog aviona će biti znatno niža od F-35, koji košta oko 80 miliona dolara.

 

„Ovo je peta generacija lakog lovca. Njegovi inostrani ekvivalenti su F-35, „Gripen“ i „Rafale“, s tim što smo mi ispoštovali zadatak da isporučimo veoma pristupačnu ali u isto vreme efikasnu letelicu. Nadam se da će se cena naći između 25 i 30 miliona dolara, s tim što inostrane alternative koštaju između 60 i 90 miliona“, rekao je Sergej Čemezov, šef Rostec State korporacije.

 

„Šahmat“, koji je prvenstveno namenjen izvozu, već ima neimenovanog kupca, koji je formirao prvu značajnu ponudu, kaže potpredsednik ruske vlade, Jurij Borisov. Mada nije imenovao kupca, spomenuo je da se radi o vazdušnim snagama jedne zemlje.

 

Čini se da će isporuke startovati za četiri godine, jer zvaničnici kažu da će prvi testni letovi biti sprovedeni 2023., tako da će Rusija 2025. biti spremna za masovnu proizvodnju i izvoz novog lovca.

Naoružanje

 

Kada bude spreman, „Šahmat“ će biti korišćen kako za neutralisanje ciljeva u vazduhu, tako i onih na zemlji. Maksimalna borbena nosivost je 7.400 kilograma, dok radijus leta bez spoljnih rezervoara iznosi 2.900 kilometara.

 

Ovaj lovački avion je sposoban da ponese do pet projektila vazduh-vazduh, kadar je da uoči i uništi neprijateljske avione pete generacije kako u dalekometnoj tako i bliskoj borbi. Pored toga, može biti opremljen topovima za neutralisanje ciljeva na zemlji.

 

 

Generalno, ovu letelicu karakteriše slab radarski odraz i unapređen sistem pasivne detekcije širokog obima.

 

Sistem automatizovane logistike pod nazivom „Matreška“, za potrebe „Šahmata“ je razvijen od praznog lista papira. Ovaj sistem je kreiran u cilju redukovanja troškova i poboljšanja efikasnosti servisiranja, korišćenjem tehnologije prediktivne analitike, koja omogućava predviđanje svih neophodnih mera održavanja za svaki avion u floti unapred.

 

Jedna od ključnih prednosti ove borbene letelice je mogućnost personalizacije po želji kupca. Povrh toga, UAC radi na verziji bez pilota, koja će biti bazirana na aktuelnom prototipu.

 

 

Vrele Gume

Izvor: Russia Beyond

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery