AktuelnoOdržavanje vozila

Šta se dešava ukoliko koristite gorivo višeg oktanskog broja nego što je vozilu potrebno?

22.2KPregleda

Kao vozači, u suštini neprestano učimo o automobilima. Što više znamo o njima, na bolji način ih koristimo.

 

Ono čemu svi težimo je da iz svog vozila izvučemo optimalne performanse, a to se često tiče goriva koje sipamo u rezervoare. Takođe, važnu ulogu u svemu ovome igra godište automobila, jer vaskolika tehnologija neprestano napreduje, pa i ona vezana za gorivo.

 

S obzirom na to da starija vozila podležu starijim standardima, nameće se pitanje da li je gorivo po Euro 4 ili Euro 5 merilima pogodno za vremešnije četvorotočkaše, i šta se dešava kada u njih sipamo „novija“ goriva?

 

Tokom „Petron Talks“ prezentacije, Ronald Čiong, direktor istraživanja i razvoja u „Petronas Corporation“, rekao je da vozači ne treba da budu zabrinuti, jer korišćenje goriva višeg oktanskog broja ne može imati bilo kakve negativne efekte na starije motore.

 

„Ukoliko koristite vozilo koje je u skladu s Euro 3 standardima a koristite Euro 4 gorivo, nemate razloga za brigu“, rekao je Čiong tokom onlajn foruma, napomenuvši da su Euro standardi primenjivi „unazad“.

 

Još jedna zabrinutost koja je spomenuta na forumu je da li ima negativnih efekata prilikom mešanja goriva niskog i visokog oktanskog broja.

 

Sajmon Malkvin, direktor tehničkih usluga u „Innospec Ltd.“, primetio je da nema mnogo razloga za zabrinutost, sem ako vam nije po volji što ćete imati donekle razređen efekat visokooktanskog goriva.

 

„Ukoliko pomešate visokooktansko s gorivom nižeg oktanskog broja, samo ćete razrediti efekte koje donosi prvonavedeno“, rekao je on.

 

Da li to znači da možete da odahnete? Ipak, Malkvin je rekao da ono na šta vozači treba da obrate pažnju  je ispunjavanje minimalnih zahteva vezanih za kvalitet goriva potrebnog za određeno vozilo, da bi se iz njega izvukle idealne performanse.

 

„Sve dok znate minimalne zahteve koji se tiču oktanskog broja i poštujete ih, sve je u redu“, dodao je on.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery