AktuelnoOnline plus

Srbija kupuje 12 borbenih aviona!?

3.01KPregleda

Francuski Rafalle za bezbedno nebo

 

 

 

Ovih dana interesovanje javnosti probudila je vest da Srbija planira nabavku 12 novi borbenih aviona tipa Rafalle (Rafal).  Reč je o višenamenskom vazduhoplovu proizvođača Dessault (Daso) uvedenom u naoružanje  francuske avijacije-mornarice 2001. godine.

 

 

 

Rafalle je predviđen  za veliki broj zadataka: kontrolu vazdušnog prostora, taktičko bombardovanje, izviđanje, podršku trupama na zemlji,  napade duboko u neprijateljskoj teritoriji, uništavanje brodova i misije odvraćanje neprijatelja od upotrebe nuklearnog naoružanja. 

 

 

Iako se sama specifikacija naoružanja prilagođava zahtevima kupca, u osnovi je naoružan  topom kalibra 30 milimetara, takođe raspolaže sa 14 podvesnih tačaka koje mogu poneti 9,5 tona naoružanja poput raketa vazduh-vazduh, kao i projektila i bombi vazduh-zemlja.

 

 

 

Rafalle poseduje napredne elektronske sisteme uključujući i glasovne komande.

 

 

U zavisnosti od zadatka maksimalna brzina na malim visinama mu je 1.390 km/h, a raste do 1.912 ili čak 2.223 km/h na velikim visinama. U “Supercruise” režimu, tokom dužeg nadzvučnog leta  pod punim naoružanjem, bez korišćenja afterburnera  brzina iznosi 1.729 km/h.

 

 

U ovom trenutku vrlo bitno pitanje glasi: da li je Vojska Srbije spremna za prijem, rukovanje i održavanje ovako visoko tehnološki razvijenog “aparata”!? U najboljim uslovima, samo za tehničko prilagođavanje biće potrebno vreme pre svega. Stručnjaci ocenjuju da je za uvođenje Rafalle u naše vazduplovstvo potrebno 10 do 12 godina. 

 

 

Susedna Hrvatska već je potpisala ugovor vredan miljardu dolara za isporuku 12 polovnih aviona opreme, delova  i naoružanja.

 

 

MiG 29 – aktuelni čuvar našeg neba

 

Eventualna kupovina Rafalle aviona predstavlja veliki zaokret u našem ratnom vazduhoplovstvu koje se već bezmalo šest decenija oslanja na avione (SSSR) ruskog proizvodjača Mikoyan MiG.

 

 

 

Borbene avione zapadnih proizvodača poslednji put smo nabavili 1956. model North American F 86 Sabre.

 

 

 

Što se tiče Francuza, Vazduhoplovstvo Vojske Kraljevine Jugoslavije je krajem tridesetih kupilo 2 aviona Potez 630.

 

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery