AktuelnoF1

Sprint trka u Formuli 1 će po svemu sudeći biti – finansijski dogovor postignut

1.98KPregleda

Formula 1 je na putu da potvrdi planove vezane za sprint trke, nakon što je postignut dogovor s timovima oko finansijskih uslova.

 

Naime, elitni automobilski sport želi da isproba novi format trkačkog vikenda sa sprint trkama koje bi zamenile trenutne kvalifikacione sesije, koje se poslovično održavaju subotom posle podne.

 

Mada je  svih 10 timova podržalo ovaj koncept, finansijske implikacije takmičenja u tri dodatne runde, prouzrokovale su kamen spoticanja, sprečavajući dalji napredak u ostvarivanju planova.

 

Dotični problemi su prouzrokovani uvođenjem striktnog ograničenja troškova od 145 miliona dolara ove godine, u okviru kojeg timovi moraju istovremeno razvijati bolid za 2021., kao i hardver za potpuno novu garnituru pravila za 2022.

 

Šef Mercedesovog tima, Toto Volf, objasnio je ove poteškoće pred trku u Bahreinu, prokomentarisavši: „Mi jednostavno nemamo utvrđene okvire, a zatim saznajemo da postoji dodatnih pola miliona funti ili više, koje moramo da pronađemo za ograničeni budžet. To bi moglo da znači da bismo ponovo morali da stvaramo višak ljudi, što nije put kojim želimo više da idemo.“

 

Naravno, Toto Volf je sklon da se žali oko svega i svačega, a finansijski ugovori između vlasnika F1, kompanije Liberty Media, i timova je postignut, mada detalji tek treba da budu potvrđeni u nedeljama koje dolaze.

 

Mada je za promene, šef Red Bulla, Kristijan Horner, kaže da postoji izvesna „opasnost od gubitka“ kroz uvođenje dodatne trke tokom vikenda.

 

„Mislim da treba da damo šansu novom formatu“, rekao je on. „Mi smo zainteresovani da ga vidimo, ali ono što ne možemo ignorisati je činjenica da je baratanje ovim automobilima ekstremno skupo, tako da je neophodno da pronađemo rešenje da se izborimo s tim, posebno u sezoni u kojoj ograničen budžet ima značajan uticaj na naš rad.“

 

Šef McLarenovog tima, Andreas Zajdl, dodao je: „Postoji više različitih načina kako se mogu rešiti tekuće diskusije. Kao i uvek, nije lako pridobiti 10 oportunističkih timova za istu stvar.“

 

Što se tiče finansijskog uticaja koje bi izvršile dodatne trke, Zajdl je objasnio: „One utiču na prilagođavanje budžetskog ograničenja u zavisnosti od broja trka, tako da to zapravo ne rešava stvar.“

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery