AktuelnoVesti

Škoda Enyaq iV na „testu severnog jelena“ lošija od sestrinskog VW ID.4 (VIDEO)

1.85KPregleda

Predstavljen 1. septembra prošle godine u Pragu, Enyaq iV je postao prvi Škodin model koji počiva na MEB električnoj platformi VW grupe. Mnoge komponente i tehnologiju deli s VW ID.4, tako da pomalo čudi što je na „testu severnog jelena“ prošao znatno lošije od nemačkog rođaka.

 

Juna ove godine, ID.4 je uspešno prošao čunjeve pri brzini od 73 km/h, u okviru testa koji je organizovala španska publikacija km77.com. Test vozač je preneo utiske rekavši da je električni SUV predvidiv, ali se sistem elektronske kontrole stabilnosti ne ponaša uvek u odgovarajućem maniru. Slična situacija je i s većim Enyaqom iV, mada je maksimalna dostignuta brzina dosta niža.

 

Najbolji rezultat koji je češki SUV EV postigao bez da je srušio čunj je prilično skromnih 67 km/h, što je loš rezultat za jedan elektromobil. Generalno, češki model se ponašao veoma slično kao ID.4, što znači da je ESP kočio zadnji točak pri prolasku čunjeva. Prilikom druge promene pravca, vozilo je pokazalo tendenciju ka preupravljanju.

 

Kako je tim pokušao da izvede vežbu brže, tako se ponašanje automobila pogoršavalo. U prevodu, kada automobil počne da preupravlja, elektronska kontrola stabilnosti preuzima stvari u svoje ruke da bi stabilizovala vozilo, s tim što glavni problem leži u tome što Enyaq iV iznenada ponovo gubi kontrolu krećući se ka završetku ispita.

 

Testirana verzija je praktično osnovni model s baterijom od 58 kWh, što znači da ukupna masa izosi 1.950 kilograma. Poređenja radi, VW ID.4 u sličnim specifikacijama teži oko 1.891 kilogram, mada se ta razlika u masi ne čini tako velikom da prouzrokuje ovako veliku razliku u performansama.

 

 

Vrele Gume

Izvor: km77.com via YouTube

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery