Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 21.5.2017.

309Pregleda

Polovnjački ruski rulet

Stigao je Karoq, lagana smrt dizela, baterija za novo doba

Ubedljivu dominaciju protekle sedmice je izvela Škoda. Malo po malo, uz dobru promotivnu strategiju dočekali smo i naslednika modela Yeti, po mnogima najzanimljivije Škode. Karoq u duhu fenski kupaca više nije ta praktična urbano-terenska kategorija. Uvijen kao salonska bombona, ne pokazuje ni najmanju ambiciju da bude muški automobil. Šteta! Dobili smo još jedan u nizu bezličnih SUV, za razvoženje dece po gradu.

Osim te promocije nove Škode malo toga se dešavalo na planu novih automobila.

Međutim, strateška tačka razvoja automobilske industrije je prethodnih dana dobila novi oslonac. Najava super moćnih, lakih i brzo punjivih akumulatora otvara oči kako bi mogla izgledati ta električna budućnost.

Test novog e-Golfa je u praktičnom smislu sve to i potvrdio. Kao od šale prelazi 250 kilometara između dva punjenja, a vožnja na relaciji Novi Sad-Beograd-Novi Sad košta malo jače od jednog evra. Povratak u SUS realnost je bio brutalan. Doživeo sam ga kao istorijsku distancu između recimo savremenog dizela i parne mašine. Tiha moć električnog pogona fascinira.

Kako sada stvari stoje, pred ovim naletom elektrike, dizeli umiru sporom smrću. Polako ali sigurno, proizvođači odustaju od nafte. Dobar je to znak da se konačno krenulo u suštinsku revoluciju automobilske tehnologije, pa makar to bilo i uz obaveznu Google podršku.

Inače, moglo bi se reći da su testovi bezbednosti dominirali ovih dana. Prvo je Duster doživeo veliki fijasko u Indiji, istovremeno je BMW „petica“ postavila nove standarde, a Toyota je skršila dve generacije istog modela jednu o drugu. Rezultati ovog poslednjeg su dramatični. Posebno za bezbednost onih u starim automobilima, kakvih je na našim putevima najviše.

Dakle, glava nam je u torbi svakim izlaskom na ulicu, pa bi ove činjenice morali postati svesni. Višak opreza nikada nije na odmet pogotovo sada kada smo svesni da smo deo masovnog „Ruskog ruleta“ za upravljačem svog automobila.

Očajna bezbednost polovnjaka podseća na Ruski rulet za upravljačem svog automobilaTwituj ovo!

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery