Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 21.06.2015.

243Pregleda

Logor

Sedmica za pamćenje! Novi Mercedes, jubileji, istraživanja, zanimljiva testiranja

Čudne su to vibracije koje u neravnomernim talasima zapljuskuju obalu auto industrije. Nakon nekoliko sedmica potpunog zatišja, bura je udarila baš onako kako zna, iznenada i svom snagom.

Promocija Mercedesa GLC je svakako najvažnija vest iz naše branše u poslednjih 7 dana. Osim što su konačno označili modele po logici njihove genetike, mora se primetiti, Mercedes je „obrnuo list“. Očigledno došao je kraj fazi globalne neinventivnosti trokrake zvezde. Posledice tog dremanja na lovorikama nisu male, jer osim velikog tržišnog gubitak dogodila se i puna afirmacija Audija.

A u klasi takozvanih terenaca kojoj pripada i GLC stvari više nisu ni malo jednostavne. Pored standardne „trojke“ uz njih se stiska i još jedan premijum SUV brend koji je proslavio i lep jubilej. Range Rover je pre nekolilo dana obeležio svoj 45. rođendan podsetivši nas na tradiciju ali i tehnološki doprinos stvaranja modernih terenaca luksuzne klase. Uporedo sa ovim jubilejom, Range Rover nas je obradovao i originalnim daljincem kojim se uz mobilnu aplikaciju lepo telefonom upravlja vozilom! Šta reći? Cena i veličina igračke još uvek ostaju jedina razlika između odraslih muškaraca i malih dečaka.

Jedan od dokaza ove tvrdnje je i najava nove Alfa Giulije, koja stiže naredne sedmice i to sa motorom iz Ferrarija. Sve kako bi se stavio prst u oko trokrakom BMW M propeleru.

I tako, dok bi se mi baš rado igrali tajanstvenom Giulijicom ili Range Roverom i tim njegovim daljincem, sa jednog ozbiljnog instituta u Britaniji stiže još ozbiljnije upozorenje. Žedan vozač je opasan isto ili čak više od onog sa 0.8 promila alkohola u krvi. Naučno su to dokazali, a moramo priznati to smo i osetili svi na svojoj koži.

Ovaj međunarodni ludi ritam, ispratila je i naša redakcija, sa nekolilo interesantnih testiranja.

Prvi smo vozili Mazdu CX-3 i novu Toyotu Avensis po evropskim putevima. Mazda je pobrala sve simpatije. Avensis bez iznenađenja, dobri-stari, pouzdani u modernijem izdanju.

Negde usput smo provozali i Renault Kadjar po Deliblatskoj peščari u stilu dođeh-videh i pobedih na off road takmičenju koje je tom prilikom priređeno za specijalizovane novinare. Prilično je zagonatan taj novi Renault kao mutacija nekoliko modela iz grupacije!

I naravno na kraju kao po običaju, svaku dobru sedmicu začinimo gorkim domaćim specijalitetima. Mađarski premijer nam je najavio logorsku žicu na granici! Iako ona neće sprečiti gotovo ništa zbog čega se podiže, daje nam punu simboliku za kakve nas „smatraju“. Moram reći, kada pročitam komentar osobe koja se (ne)krije iza nicka @sasa shvatam da smo mi nama logorsku žicu turbo folka, grand parade i ljudske gluposti podigli sami, pa stoga premijeru Orbanu opraštam ovu njenu bukvalnu realizaciju.

Svakako onaj ko vredi žicu i ne vidi jer već uveliko gleda iznad nje.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery