Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 20.8.2017.

1.3KPregleda

Između elektrike i krševa

Smetlište polovnjaka, agencija ne veruje sebi samoj, novi radari, Z4, električni udar

Broj vesti i dinamika njihovog pristizanja pred sam kraj protekle sedmice znači samo jedno. Automobilska scena se odmorila i sa novim elanom kreće u pohode.

Zapravo, reklo bi se da je u globalnim razmerama BMW taj koji je prvi povukao. Stigao nam je konačno dugo očekivani i dugo najavljivani Z4. Realno, vredelo ga je čekati sudeći po pozitivnom utisku koji je ostavio ne samo na profesionalni sektor već pre svega na publiku. Konačno jedna nova svežina u dizajnu bavaraca koju smo priželjkivali. Što se tehnike tiče, ne brigam, BMW zna i ima čime da se nosi sa konkurencijom.

Uporedo sa Z4, pre nekolilo dana ponuđena je i nova koncept verzija BMW serije 8. Smeo bih sada blanko „potpisati“, biće ovo najbolji model u svojoj klasi i siguran sam u celokupnoj istoriji vozila na 4 točka.

Mada, takođe valja odati priznanje Audiju i ekipi iz MTM tjunerske zemlje čuda. Nasvirali su R8 V10 na 800 konja koji u rukama neodgovornih može biti i bomba na točkovima. Pogledajte video.

Kako reče neko, sve saopšteno ispred mogućeg „ali“ je uglavnom pusta priča. Automobilizam napreduje ALI nam stiže sajam u Frankfurtu na kojem neće biti čak 9 velikih brendova. Njihovo mesto zauzimaju IT kompanije koje polako ali sigurno usisavaju automobilsku industriju.

Prateći taj trend i mi smo ove sedmice doživeli električni udar. Zapravo iza nas je jedna totalno električna nedelja u kojoj smo testirali Smart Cabrio Elektrik Drive i BMW i3. Ako je suditi po ocenama testa pobedio je Smart. Može biti ali ne mora da znači, jer svaki ima svoju dobru priču.

Svakako osim tih testiranja bitniji je PREDLOG koji se iznedrio za državne stimulacije elektromobilnosti

Suinvestiranje države u individualne solarne izvore električne energije može biti izuzetan zamajac ne samo elektro mobilnosti već i globalnog rešavanja lošeg energetskog bilansa Srbije.

Jer ako već ima para da se FCA baškari u Kragujevcu, sa isto toliko novaca bi godišnje iz sunca mogli „ukrasti“ par megavata struje. Malo li je!?

Preostaje da se nadamo Kinezima onda jer kad nam već grade mostove i puteve, što ne bi i automobile?

Ipak, ne treba preskočiti i činjenicu da država posebno brine o vozačima. Stigli su novi umreženi radari (nema više za crvenu putuj dalje) ali i Agencija za bezbednost saobraćaja se konačno reorganizovala i počela sa obavljanjem svojih dužnosti. Dok za prvu akciju države imam puno razumevanje jer treba obuzdati prebrze i suzbiti korupciji za Agenciju nemam razumevanja ni najmanje. Samo direktor Agencije može potpisati dokumenta i nametnute potvrde!? Nema direktora, lipši magarče do zelene trave! Molim da sistem reši ovaj problem, jer hiljade građana tri sedmice nije moglo da ostvari svoja Ustavom zagarantovana prava. Bruka!

I na kraju, sve je to lepo i elektrika i Z4 i serija 8 i Smart, ALI u najavi smo proširenja zone odlaganja pokretnog otpada na našim putevima. U skoroj budućnosti stiže nam bar 500.000 polovnjaka, da nas zakuca za vek vekova kao masovnu automobilsku provinciju.

Umesto elektro buma, talas od 500.000 novih polovnjaka zakucava nas u automobilsku provinciju Twituj ovo!

Nismo se za to borili!

Ipak ne predajemo se bez borbe. Stižu naše nove TV minijature kroz doživljaje kamiondžije Miodraga koji se u prvoj sezoni „Serije iz karoserije“ bavi upravo onim što je u svima nama!

Miodrag Piroški

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery