Online plus

Električni automobili u Srbiji

9.46KPregleda

Da li smo spremni?

Da li je u Srbiji moguće registrovati električni automobil? Koji novi automobili mogu da se kupe u Srbiji? Da li je moguće uvesti polovan električni automobil? Gde mogu da se pune električni automobili?

Registracija električnog automobila – može ili ne može?
Može – u našoj zemlji moguće je registrovati električno vozilo. Zabluda da auto na električni pogon ne može po zakonu da se registruje verovatno je nastala zbog tekstova i video priloga u medijima u kojima se govorilo o tome da ljudi koji su prepravili svoj auto na električni pogon nisu mogli da ih „atestiraju“ i u skladu s tim i registruju.

Kako se registruje i koliko košta registracija električnog automobila?
Procedura je ista kao i kod klasičnih automobila, osim što su vozila na električni pogon oslobođena poreza na upotrebu, koji klasični automobili plaćaju prema radnoj zapremini motora, uz popust na starost.

Obavezno osiguranje se plaća uobičajeno, prema snazi motora. U zavisnosti od mesta registracije, lokalne samouprave mogu da oslobode električna vozila plaćanja komunalne takse, koja nije svuda ista, mada nije ni naročito visoka.

Da li mogu sam da napravim električni automobil?
Ovakvi slučajevi ranije kod nas nisu bili retkost, ali takvi automobili nisu mogli da budu registrovani. Trenutno, teoretski je moguće prepraviti klasičan automobil, tj. ugraditi mu električni pogon i zatim ga „atestirati“ i registrovati, ali u praksi je to ipak gotovo nemoguće zbog komplikovane procedure.

Ova prepravka zahteva, kao prvo, saglasnost proizvođača da se to vozilo prepravi na električni pogon, a zatim i silnu dokumentaciju od koje može da vam se zavrti u glavi.

Upravo ovo je jedan od razloga zbog kojeg u Srbiji i dalje vlada mit da kod nas ne može da se registruje električni automobil. Dakle, da ponovimo – električni automobili u Srbiji mogu da se registruju.

Uvoz polovnog električnog automobila iz inostranstva?
Važe ista pravila kao i kod uvoza običnih automobila. Treba nabaviti COC dokument, što u nekim slučajevima može da predstavlja problem, a umesto njega može da posluži i potvrda sa podacima koju izdaje Centar za motorna vozila AMSS – naravno ukoliko u svojoj bazi imaju podatke o tom vozilu.

Takođe, ukoliko je auto proizveden u Evropskoj uniji i želite da se „oslobodite“ plaćanja carine, potreban i EUR1 dokument kojim se dokazuje da je auto proizveden u EU. Postoji i alternativa EUR1 obrascu, ali se za detalje obratite nekom špediteru koji se bavi sređivanjem dokumentacije prilikom uvoza i čije ćete usluge morati u svakom slučaju da koristite. Električni automobil prolazi i uobičajeno ispitivanje prilikom uvoza.

Uvoz novog električnog automobila
Ova opcija je skuplja i komplikovanija od uvoza polovnog. Podsetimo se, polovnim automobilom se smatra onaj koji je bio registrovan najmanje 6 meseci.

Pre carinjenja neophodno je nabaviti potvrdu o homologaciji, koju izdaje Agencija za bezbednost saobraćaja i to na osnovu provere koja se obavlja u nekoj od specijalizovanih laboratorija. Pre toga, da biste ušli u čitavu proceduru, morate od proizvođača da dobijete homologacionu dokumentaciju, pa je najpametnije da pre kupovine kontaktirate predstavnika proizvođača u inostranstvu ili samog proizvođača i zatražite homologacionu dokumentaciju koja sadrži podatke o standardima koje vozilo ispunjava.

Ukoliko imate sreće, postoji mogućnost da znatno smanjite troškove čitave procedure. U slučaju da je isti auto koji vi uvozite neko drugi već uvezao pre vas i prošao čitavu proceduru, moguće je da umesto homologacione dokumentacije podnesete odobrenje upravo tog prethodnog uvoznika kojim se omogućava korišćenje njegove dokumentacije. Tada se laboratoriji za proveru plaća samo 15% troškova.

Pre ulaska u ovu priču, najbolje je da se obratite Agenciji za bezbednost saobraćaja, gde ćete dobiti detaljnije informacije.

Da li bi državne subvencije povećale prodaju električnih vozila?
Definitivno! To se pokazalo u mnogim zemljama, sa veoma primamljivim subvencijama i privilegijama, kao što su oslobađanje plaćanja PDV-a prilikom kupovine i drugih poreza, raznih taksi, besplatno punjenje baterija, parking ili ulazak u delove grada koji se drugima naplaćuje, dozvoljena vožnja žutim trakama rezervisanim za autobuse…

Pustimo sada inostranstvo. Pitanje je da li je fer da se u Srbiji poklanja novac kupcima električnih automobila od nekoliko desetina hiljada evra, a da se istovremeno akcizama „cede“ vlasnici automobila na plin, koji znatno manje zagađuje od benzina – o dizelu da i ne govorimo. Šta vi mislite?

Gde napuniti električno vozilo?
Može da se puni preko standardne kućne utičnice, mada je punjenje prilično sporo. Jasno je da će problem imati vozači koji žive u zgradama.

Što se tiče javnih uređaja za punjenje, jedan je počeo sa radom na naplatnoj stanici „Preševo“, na granici sa Makedonijom. Plan je da se postave i punjači na granici sa Hrvatskom, na naplatnoj stanici „Šid“, na „Bubanj potoku“, na stanici „Dimitrovgrad“ (granica sa Bugarskom) i „Subotica jug“ (granica sa Mađarskom). Na svim punjačima moguće je istovremeno punjenje tri automobila. Razmišlja se i o postavljanju punjača na mnoga druga mesta.

Takođe, kompanija Delta Motors nedavno je postavila stanicu za punjenje električnih vozila u Beogradu, koja je namenjena svim plug-in hibridnim i električnim automobilima, bez obzira na marku. U pitanju je punjač snage 2x22kW, sa standardnim EU konektorom. Ovde BMW i3 može da se napuni za 3-4 sata. Korišćenje punjača je za sada besplatno za sve korisnike. Može da se koristi radnim danima od 08:30 do 19:00 i subotom od 9:00 do 15:00.

U Beogradu postoji još nekoliko punjača, npr. u hotelima Holiday Inn, IN Hotel, Square Nine Hotel, Courtyard Belgrade City Center hotel, u garaži Obilićev venac, kao i na drugim mestima gde auto može da se puni preko klasične utičnice.

Mapu sa lokacijama punjača Srbiji, Evropi i drugim kontinentima, kao i više informacija o njima možete da nađete na ovoj adresi: www.plugshare.com.

Koji novi električni automobili trenutno mogu da se kupe u Srbiji? 

BMW i3: Cena – 36.990 evra. Postoji više verzija, a na cenovniku domaćeg uvoznika izlistana je ona sa baterijom od 33 kWh i 170 KS, koja za 7,3 sekunde stiže do 100 km/h, dok je maksimalna brzina 150 km/h. Sa jednim punjenjem baterije može da pređe i do 180 km u zavisnosti od uslova vožnje.

VW e-Up: Cena – oko 30.600 evra, ali ovo je samo orijentaciona cena, pošto ne postoji formiran cenovnik. Ukoliko ste zainteresovani, u dogovoru sa prodavcem sastavljate listu željenih opcija, nakon čega dobijate finalnu cenu i po toj specifikaciji se auto poručuje iz fabrike.

Baterija od 18,7 kWh, motor od 82 KS i 210 Nm, ubrzanje do 100 km/h za 12,4 sekundi, maksimalna brzina 130 km/h, sa jednim punjenjem može da pređe 160 km.

VW e-Golf: Cena – ne postoji formiran cenovnik. Ukoliko ste zainteresovani, u dogovoru sa prodavcem sastavljate listu željenih opcija, nakon čega dobijate finalnu cenu i po toj specifikaciji se auto poručuje iz fabrike.

Baterija od 35,8 kWh, motor od 136 KS i 290 Nm, ubrzanje do 100 km/h za 9,6 sekundi, maksimalna brzina 150 km/h, sa jednim punjenjem može da pređe 300 km.

Da li će uskoro stići novi električni modeli?
Svi domaći prodavci novih automobila sa kojima smo razgovarali, a koji trenutno u ponudi nemaju električna vozila koja se prodaju na stranim tržištima, kažu da sve zavisi od interesovanja kupaca, što opet zavisi od razvijenosti infrastrukture za punjenje – broja punjača, njihovog tipa (brzina punjenja, broj mesta za punjenje…), njihove raspoređenosti, itd.

Dragan Romčević
polovniautomobili.com

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery