Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 12.11.2017.

856Pregleda

Žigosanje mladih

Osim dva testirana modela, protekle sedmice bavili smo se motociklima, zimskim pneumaticima i naravno predlogom izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja

Dva točka kada im vreme nije! Upravo se to ponavlja već godinama. Što temperatura vazduha i asfalta niže pada, to je motociklistička atmosfera sve toplija. Razlog je potpuno jednostavan. Približava se sezona sajmova i promocije noviteta na dva točka, pa su se i linkovi u ovoj kategoriji usijali.

Stiže najveći evropski sajam motocikala u Milanu, pa su se za njega posebno pripremili Honda sa novim CB1000R za koji pojedini tvrde da je najlepši motocikl ikada napravljen. Gde je Honda tu je i Kawasaki sa Y900RS a i Ducati ima šta za prikazati, i to čak četiri (hajde da im priznamo) „noviteta“. Kao prekaljenom motorciklisti još od APN4 za oko mi je zapeo kladim se većini nepoznati modeli Svartpilen i Vitpilen iza kojih stoji čuveni proizvođać motornih testera i korisnih naprava Husqvarna. Stvarno zanimljive su te „pilen“ makine!

Od automobilske industrije, najviše moje pažnje je svakako privukla najava novog Jeep Wranglera. Lepo su ga „sredili“, posebno enterijer. Zanimljivo je to prilagođavanje globalnom mainstream-u, ali i korpcanje ponosnog Wranglera od utapanja u SUV sivilo u kojem su svi pomalo različiti ali zapravo previše slični i što je još gore bezlični. Jedva ga čekam, ipak!

Proteklih dana smo saznali da su se VW i Google ipak udružili, jer „koga ne možeš pobediti, pridruži mu se“ ! Tesla opet kuburi sa isporukom novog Modela 3, što zapravo i nije vest. Vest bi bila da rade onako kako su najavili kada su se poigrali berzanskim špekulacijama.

Preporučujem, principe funkcionisanja milijardeskih igara Maska&Co. i to sa tuđim parama pogledajte na HBO u serijalu Milijarda (Billion). Biće Vam sve kristalno jasno. Nekako mi se čini da Divlji zapad nije nestao već je dobio samo novi oblik

Kako smo najavili još na našem testu, VW Arteon je ipak nešto posebno, što malograđanski mentalitet nikako ne može da shvati, naravno uz samoproklamovanu stručnost! OK, jasno je da Auto Bild „Zlatni volan“ u nemačkoj neće poneti Peugeot ili Mitsubishi već nešto iz Deutchland arsenala, ali ovog puta su bili realniji nego obično.

Kada smo već kod VW, podsećamo na lepu priču o evoluciji radio uređaja u Golfu. Osim toga, najčitanije štivo ove sedmice su opet bili testovi.

Suzuki Ignis je mnoge iznenadio, a Kia Stonic je dokazala gore pomenutu teoriju o bezličnosti i potrošenosti krosover i uopšteno SUV pojava. Baš je Perica to dobro uporedio sa repom!

 

 

I naravno, na kraju reč dve i o našim mukama. Najpre savet da ne žurite sa zimskim pneumaticima, jer oni nisu prikladni za trenutne meteo uslove, pa onda je na red stigla tema izmena ZOBS-a i najavljeno „žigosanje“ mladih vozača.

Od kada je sveta i veka i automobila, postoje samo dobri i loši, odnosno savesni i ne savesni vozači, pa je stoga opšta diskriminacija mladosti neprimerena

Nadležni, ponašajte se prirodno i po redu! Pojačajte auto obuku, podignite standard da vozimo bolje automobile i osnažite društvenu odgovornost svakog pojedinca a pre svega roditelja i nastavnika. Stvar će tada sama od sebe krenuti na bolje čak i u saobraćaju. Veštački paragrafi poput ovoga neće ispraviti „Krivu Drinu“.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery