Retrovizor

Sedmica u retrovizoru 11.6.2017.

385Pregleda

Korejska ofanziva

Kia i Hyundai pojačavaju pritisak, Apple za bezbednost vozača, 508 stiže u velikom stilu, fontana umesto asfalta

Letnje zatišje počinje. Proteklih dana nismo se nagledali promocija novih modela, ali se jesmo naradili u ime čitalaca i gledalaca. Kroz našu test garažu je galopiralo čitavo krdo prestižnih metalnih „grla“. Spisak je impozantan i po karakteru ali i po ceni. Land Rover Discovery, Mercedes E AllTerrain, Ford Edge, Volvo V90 CC su modeli koje uskoro možete očekivati. Svaki od njih je priča za sebe, pa je teško zadržati prve utisake.

Discovery pleni kombinacijom stila, udobnosti i rasnih off road mogućnosti. Mercedes AllTerrain se prikazao kao jedan od najozbiljnijih modela u trenutnoj ponudi premijum klase.

Za vratom mu je Volvo V90 CC kao pandan za one koji žele egzotiku.

Ford Edge, naturalizovani Amerikanac zna šta hoće…

A pre svih, stiže nam u utorak i prvi blic test novog Peugeota 308 iz Berlina, jer ekipa je upravo na putu.

Sa ovih opipljivih modela o kojima smo još pre nekoliko meseci pisali kao da su daleka budućnost, prelazimo na one koji uskoro dolaze. Tu se pre svega izdvaja najavljeni BMW X7 koji treba da dopuni bavarsku ponudu u kategoriji teških terenaca gde je sve poluge preuzeo Range Rover.

Takođe, sa nestrpljenjem očekujemo i novi Peugeot 508 koji se najavljuje. Hoće li to biti nastavak sjajne lavlje tradicije ili prepakovana verzija Opel Insignije ostaje da vidimo. Za sada radnici Opela dobro usporiše već gotovu stvar oko integracije sa Peugeotom.

 

Koreja, tačnije Hyundai i Kia imaju još aduta u rukavima. Upravo najaviše ozbiljnu evropsku ofanzivu kroz nišan dva sub krosver modela. Hyundai Kona i Kia Stonic, „braća po materi“ izazivaju pažnju odličnim dizajnom koji je potpuno prilagođen kupcu u Evropi. Međutim, prateći uzastopni trend rasta cena korejskih marki, ostaje još da vidimo hoće li baš ti evropski kupci za slične novce pre odabrati jednu Kiju ili recimo Peugeot 2008.

 

Protekle sedmice nas je obradovao i Apple svojom brigom za vozače i bezbednost saobraćaja, dok nas je Fiat lepo zabavio monstruoznim Fićom.

Što se brige za bezbednost saobraćaja tiče, ona ne stanuje u našoj prestonici Twituj ovo!

A što se brige za bezbednost saobraćaja tiče, ona ne stanuje u našoj prestonici. Kao da nije dosta ludila u saobraćaju pa su sada već čuvenom fontanom na Slaviji dodatno zakomplikovali ovu temu. Umesto novih šina, asfalta i modernog saobraćajnog uređenja najvećeg kružnog ludila, prska nas besmislena fontana. Kao da tamo gužve nije dovoljno pa su se u saobraćaj uključili i svakojaki dokoličari koji hipnotisano bauljaju ispred točkova omamljeni medijskom halabukom i zvukom divnih melodija.

I tako po ko zna koji put, opet gradimo kuću od krova sa klimavim temeljima, farbajući fasadu stvarnosti. Ljudi, ne treba nama fontana u Beogradu već fabrike automobila i motora u Nišu i Somboru.

Miodrag Piroški

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery