Vesti

Sada i zvanično: Ford i Volkswagen „produbili“ saradnju!

Ford se obavezao da do 2023. godine na tržište lansira električno vozilo bazirano na MEB platformi, a VW da će kupiti deo akcija u kompaniji Argo AI!

Ford i Volkswagen
1.41KPregleda

Sada je i zvanično potvrđeno. Ford i Volkswagen su postigli dogovor o jačoj saradnji. Tako se Ford obavezao da u svom postrojenju u Nemačkoj proizvodi električno vozilo bazirano na Volkswagen-ovoj MEB platformi, a VW da će investirati 2,6 milijarde dolara u Ford-ov podbrend, kompaniju Argo AI, koja se bavi istraživanjem tehnologije autonomne vožnje.

Ford i Volkswagen

 

Naime, dva giganta automobilske iondustrije su postigli dogovor o globalnoj saradnji nakon nekoliko meseci pregovora. Odluka koju su zajednički doneli predstavnici jedne i druge kompanije, saopštena je danas na konferenciji u Njujorku.

Po tom sporazumu, Ford će korisiti MEB platformu za električna vozila. Podsećamo da je tu platformu konstruisala kompanija Volkwagen. Na njoj će biti postavljeno potpuno novo električno vozilo američkog proizvođača namenjeno evropskom tržištu. Ford očekuje da će prodati preko 600.000 automobila baziranih na MEB platformi u periodu od šest godina, počev od 2023.

Ford i Volkswagen

Nemački proizvođač je investirao gotovo 7 milijardi evra u MEB platformu od 2016. godine. Cilj kompanije VW jesta da na njoj bude postavljeno oko 15 miliona vozila iz njenih brendova. Tu se pre svega misli na VW, Audi, Škodu i Seat. Prvi model baziran na ovoj platformi koji će stići na tržište jeste VW ID.3. Taj model će, podsećamo, premijerno biti predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Predstavnici kompanije Ford su naveli da trenutno pregovaraju o tome da još jedan model baziranju na platformi nemačkog proizvođača. Sasvim je jasno zašto se Ford odlučio na ovaj korak. Naime, time će američki proizvođač uštedeti ogromne svote novca, koje bi inače potrošio na istraživanje i razvoj platforme. Samim tim će i ostvareni profit biti veći.

Na šta se obavezao Volkswagen?

Ford i Volkswagen

Sa druge strane, VW se obavezao da investira 2,6 milijardi dolara u komapniju Argo AI. Od te sume, milijardu dolara će biti direktna investicija. Po dogovoru, odeljenje nemačke kompanije koje se bavi tehnologijom autonomne, inteligentne vožnje (AID) će postati sedište kompanije Argo u Evropi. Vrednost VW odeljenja AID se trenutno procenjuje na 1,6 milijardi dolara. U tom odeljenju je zaposleno oko 200 ljudi. Novi sporazumom, kompanija Argo AI će imati 700 radnika.

Ford i Volkswagen

Takođe., VW će u naredne tri godine kupiti polovinu akcija kompanije Argo AI od Forda. Time će ova dva koncerna postati jednaki suvlasnici kompanije koja se bavi istraživanjem i razvojojm tehnologije autonomne vožnje. Ovim sporazumzom će vrednost kompanije Argo AI porasti na 7 milijardi dolara. Ovaj brend trenuntno radi na razvoju četvrtog nivoa autonomne vožnje.

Zvanični kompanija Ford i Volkswagen navode da su zadovoljni postignutim dogovorom. Oni se nadaju da će na ovaj način uspeti da ostanu u korak sa konkurencijom koja je jako velika.

 

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery