AktuelnoOnline plus

Najbolje prodavani automobili u svetu

10.7KPregleda

Brojke često govore više od reči. U ovom slučaju je Motor1 franšiza u kooperaciji sa svojih 12 kancelarija širom sveta, objedinila podatke koji nam govore koji su modeli najpopularniji po zemljama. Rezultati su vezani za 2021.

 

Rangiranje zapravo potvrđuje aktuelne trendove i naglašava razlike u ukusu kupaca širom sveta. Primera radi, dok su Amerikanci i dalje „ludi“ za SUV modelima i kamionetima, Evropljani preferiraju manje automobile kao što su hečbeci i kompaktni krosoveri. U Australiji, Argentini i Brazilu, kupci su naklonjeni kamionetima srednje veličine, dok u gusto naseljenim zemljama poput Indonezije, ljudi vole monovolumene.

 

Kao što je poznato, nestašica čipova, uz kontinuiranu nestabilnost izazvanu pandemijom, imala je negativan uticaj na potražnju za automobilima prošle godine.

 

Očekivani favoriti u Severnoj Americi

 

Ford F serije je nastavio da dominira američkim tržištem sa 726.004 prodata primerka (total uključuje F-150, F-250, F-350 i F-450). Gotovo pet od svakih 100 lakih vozila prodatih u SAD u 2021. se odnosi na F seriju. Drugo i treće mesto drže porodica Ram kamioneta i Chevrolet Silverado. Njihov kombinovani tržišnu udeo je u 2021. iznosio 11,9 odsto, što je četvrti po veličini od 1980. Ford F serije je takođe bio najprodavaniji model u Kanadi sa 111.332 jedinice.

 

SAD

 

Južna Amerika: strast za kamionetima ne jenjava na jugu

 

Južnoamerikanci takođe vole da pored putnika mogu nešto i da utovare u svoje vozilo, mada preferiraju manje modele u odnosu na Severnoamerikance. Fiat Strada je lider sa 109.107 jedinica, što je 5,5 odsto ukupnog tržišta.

 

Brazil

 

Ovo je najbolji rezultat ovog malog kamioneta još otkada je lansiran 1996. Fiat Strada je zgodan kako za prevoz tako i rad, kao efikasno i sposobno vozilo.

 

Iza Strade se nalaze dva gradska automobila, Hyundai HB20 hečbek i Fiat Argo.

 

Argentina je četvrto po veličini tržište u Južnoj Americi posle Brazila, Meksika i Čilea. Fiat Cronos sedan je u ovoj zemlji najbolje prodavano vozilo. Ovaj mali automobil s četvoro vrata se proizvodi na lokalnom planu, a njegovi aduti su cena, pojava i dostupnost.

 

Argentina

 

Toyota Hilux je prethodne tri godine bila lider, ali je 2021. pala na drugo mesto. Još jedan kamionet, Volkswagen Amarok, bio je treći.

 

Hečbek modeli su i dalje najpopularniji u Evropi

 

Situacija na Starom kontinentu je interesantna. Volkswagen Golf je najpopularniji model automobila u Nemačkoj, ali kako je JATO Dynamics primetio, izgubio je dobar deo učešća u poslednje tri godine. Na broj novih registracija u matičnoj zemlji se odnosi 3,5 odsto ukupnog tržišta, što je najslabiji rezultat od 1980.

 

Francuska

 

Najveći izazivači Golfa u Nemačkoj takođe dolaze i Volkswagenove „ergele“, T-Roc i Tiguan su završili na drugom, odnosno trećem mestu.

 

Nemačka

 

U Francuskoj, drugom po veličini evropskom tržištu, Peugeot 208 je nadmašio Renault Clio, što je prvi put od 2004. da je Peugeotov pulen bio bolji od rivala iz Renaulta. Ipak, model koji je ubedljivo najviše napredovao je Dacia Sandero, koji se u odnosu na 2020. popravio za 2020., zauzevši treće mesto u Zemlji galskih petlova.

 

Velike promene u Velikoj Britaniji

 

Ujedinjeno Kraljevstvo je u 20201. doživelo transformaciju. Po prvi put od 2009., Ford Fiesta nije završila na prvom mestu. Umesto popularnog modela „plavog ovala“, na „tronu“ se našla Opel „Corsa“ (po prvi put). Corsa je uspela da dođe do više kupaca od Fieste, prvenstveno zbog porasta popularnosti Pume, koja je otkinula deo tog tržišnog kolača.

 

Velika Britanija

 

U međuvremenu, Tesla Model 3 zauzima drugu poziciju, što je najbolji rezultat ovog automobila na 10 najvećih svetskih tržišta. Treće mesto je zauzeo Mini.

 

Italijani vole male automobile

 

Za razliku od Velike Britanije, u Italiji se situacija na podijumu nije previše promenila. Fiat Panda je dominirala prodajom sa 112.298 plasiranih jedinica i tržišnim udelom od 7,6 odsto. Obim je u odnosu na 2020. porastao za 1,2 odsto, ali je u poređenju s 2019. 18,8 odsto u „minusu“.

 

Italija

 

Fiat 500 i Lancia Ypsilon, našli su se na drugom, odnosno trećem mestu. Zajedno, na njih se odnosi 13,8 odsto ukupne prodaje novih automobila u Italiji.

 

Dominacija krosovera u Španiji

 

Vodeća trojka u ovoj zemlji se sastoji od dva krosovera, Seata Arone i Hyundai Tucsona, i jednog hečbeka (Dacia Sandero). Ovo je po prvi put da se Arona našla na vodećem mestu od lansiranja 2017.

 

Španija

 

Hyundai ima razlog za slavlje zbog odličnog kotiranja u Španiji. Popularni korejski model je ušao u svoju četvrtu generaciju, nadmašivši isto tako popularne konkurente u vidu Nissan Qashqaija (14.626), Volkswagen Tiguana (7.990) i Peugeota 3008 (16.831).

 

Mađarska i Turska

 

Suzuki dominira mađarskim tržištem s udelom od gotovo 15 odsto. Vitara je bestseler, a S-Cross je na drugom mestu. Zapravo, prvonavedeni model se najbolje prodaje kod naših severnih suseda još od 2016.

 

Mađarska

 

Fiat 500 je treći, a ovo je najbolji rezultat malog gradskog italijanskog automobila od njegovog ulaska na ovo tržište.

 

 

Prodaja u Turskoj je više-manje odraz one iz prethodnih godina. Primera radi, Fiat Egea je na vrhu, a ovaj model uživa u vodećoj poziciji još od 2016. Toyota Corolla sedan i Renault Clio HB su drugi, odnosno treći.

 

Rusi vole Ladu, Indonežani monovolumene

 

Ladini modeli dominiraju u Rusiji. Vesta je vodeća s gotovo 113.700 isporuka, što je šest odsto više u odnosu na 2020. Granta je na drugom mestu, ali je doživela pad od 12 odsto. Kia Rio je treća.

 

Rusija

 

Indonezija je drugo po veličini automobilsko tržište u jugoistočnoj Aziji nakon tajlandskog. Na monovolumene se odnosi čak 45 odsto ukupne prodaje vozila u ovoj zemlji. Prošle godine, Toyota Avanza je završila na liderskoj poziciji, a iza nje su se našli Mitsubishi Xpander i komercijalno orijentisani Suzuki Carry.

 

 

Izvor: Motor1

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery