AktuelnoVesti

Renault ukida razvoj novih dizel motora

2.29KPregleda

Ipak, oni postojeći će biti unapređeni.

 

Otkada je „dizelgejt“ eksplodirao pre nekoliko godina, „nafta“ je postala nepoželjna reč u automobilskoj industriji. Ovo gorivo i odgovarajući tip motora uživali su u posebnoj popularnosti u Evropi, ne toliko na drugim tržištima, sem u slučaju teretnih vozila. Međutim, u međuvremenu se ustanovilo do koje mere prljav može da bude dizel motor.

 

Ruku na srce, on emituje srazmerno manje CO2 u odnosu na odgovarajući benzinski motor, a s novim Euro 6D emisionim standardnima na Starom kontinetnu, emisija azotnih oksida je gotovo identična, s 0,06 grama po kilometru za benzince, odnosno 0,08 za dizelaše. Ipak, čini se da je prekasno za spasavanje „naftaša“.

 

Mnogi proizvođači odustaju od dizel motora a budžete predviđene za istraživanje i razvoj preusmeravaju ka električnim pogonskim sklopovima. Toj grupi kompanija su se pridružili nedavno Lexus, Mitsubishi, Nissan, Volvo, kao i mnogi drugi. Sada red dolazi i na Renault.

 

Luka de Meo, šef francuskog konglomerata, potvrdio je da sredstva više neće biti ulagana u razvoj nove generacije dizel motora. Međutim, postojeće dCi jedinice će biti adaptirane na način da budu u skladu s važećim ekološkim standardima.

 

Da li to znači da Renaultovi dizeli neće doživeti Euro 7 eru, ostaje da se vidi. Ipak, sudeći po tome što prodaja hibrida i elektromobila rapidno raste, neće biti iznenađujuće ako ih ne bude bilo na tržištu već 2025.

 

Bezbedno je reći da je Renault postepeno smanjivao prisustvo dizela u ponudi. Neki od modela koji su na tržištu, nisu više dostupni s ovim tipom agregata, a mnogi budući neće posedovati dizel kao opciju. Čak i Dacia, Renaultov budžetni brend, izbacila je dizel u novoj generaciji modela.

 

Vrele Gume

2 Komentara

  1. Preteralo se sa dizelašima, toliko su ih kupovali da samo još skuteri nisu išli na dizel. Ipak ne radujem se potpunom njihovom ukidanju jer imaju svoj kvalitet i prednosti. Neki balans različitih tehnologija bi bio najbolji za sigurnu budućnost.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery