AktuelnoPredstavljamo

Hyundai Kona N stupa na scenu s 280 ks (FOTO I VIDEO)

1.86KPregleda

Sportski krosover južnokorejske marke je dosta toga preuzeo od Veloster N „hot heča“.

 

Nakon višemesečnih spekulacija i „tizera“, Hyundai je konačno skinuo veo s Kone N za 2022., sportske iteracije popularnog kompaktnog krosovera. Dvolitarski turbomotor je pozajmljen od Velostera N, tako da imamo posla s jednim od najsnažnijih SUV-a korejskog proizvođača do sada, koji raspolaže s 280 ks (206 kW) i 392 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

 

 

Ovaj mali krosover takođe krasi kruće ogibljenje, osmostepeni menjač s dvostrukom spojnicom i stajling koji ga jasno odvaja od ostalih članova porodice. Reč je o jednom od 18 performantnih vozila koja će se naći u okviru Hyundaijeve globalne ponude do kraja sledeće godine, pridružujući se na taj način Velosteru N i N Line varijantama Tucsona, Kone, Elantre i Sonate, budućoj Elantri N, uz nekoliko nepreciziranih projekata.

 

Šta Konu N čini bržom?

 

Najočigledniju razliku između Kone N i modelnih varijanti čini pogonski sklop. Prethodno spomenuta 2,0-litarska jedinica je već svoje mesto pronašla u Velosteru N, s obiljem obrtnog momenta koji pruža pri niskim obrtajima, minimalnom „turbo rupom“ i žustrom izduvnom notom, dostojnom jednog performantnog automobila. Takođe, isporučuje 81 ks i 127 Nm više od 1,6-litarskog turbomotora u N Line i Limited izdanjima. Kompanijski „N Grin Shift“ jednostavnim pritiskom na dugme privremeno obezbeđuje „overboost“ koji pruža čitavih 290 konja (213 kW), što je sjajna stvar za brze startove i sigurna preticanja. Hyundai kaže da sprint do „stotke“ Kona N obavlja za samo 5,5 sekundi, dok se kazaljka brzinomera zaustavlja na 240 km/h.

 

 

Kona N dobija osmostepeni menjač s dvostrukom hidrauličnom spojnicom, a za pretpostaviti je da se radi o identičnoj jedinici kao u Sonati N Line i Velosteru N, sa zupčanikom više u odnosu na „suvi“ DCT uparen s 1,6-litarskim agregatom. Manuelna transmisija verovatno neće biti dostupna u slučaju Kone N, kao ni pogon na sve točkove. To možda čudi, budući da je ovaj model performantno orijentisan. Pogon na sve točkove bi sigurno eliminisao reaktivno upravljanje (spreg upravljanja), prisutno kod snažnih modela s prednjim pogonom.

 

 

Ipak, elektronski kontrolisan diferencijal s ograničenim proklizavanjem će pomoći da ovaj SUV bude čvrsto „prilepljen“ za asfalt, kao i N naplaci od kovanog aluminijuma razmere 19 cola, „obuveni“ u Pirelli P-Zero pneumatike. Kočni materijal višeg stepena trenja i povećani diskovi doprinose robusnijem usporavanju i zaustavljanju. Tu su i dodatne tačke zavarivanja i pojačanja na šasiji, dok su vezni podupirači revidirani u cilju ostvarivanja još bolje torzione krutosti i redukovanja naginjanja karoserije pri vožnji u krivinama. Ukupnim performansama u svakom slučaju doprinosi i ograničena masa od 1515 kilograma, samo nekih 45 kilograma više u odnosu na Veloster N.

 

 

Dostupno je pet režima vožnje (Eco, Normal, Sport N i „Custom“), koji menjaju mapiranje motora, prijanjanje i kontrolu stabilnosti, „težinu“ na upravljaču i zvuk izduva. Ukoliko aktivan izduvni sistem iz Velostera N bude prenesen u Konu N, to će biti sjajna stvar.

 

„Muskulatura“

 

Kupci koji kupuju performantne varijante automobila žele da se njihovi ljubimci i vizuelno razlikuju od onih „običnih“. Hyundai se svakako slaže s tom konstatacijom, tako da Kona N dobija značajno revidiranu karoseriju. Uz nove farove koji krase restilizovani model, dnevna svetla i zadnju signalnu grupu, N dobija novi prednji odbojnik s oštrijom teksturom maske, kao i novu zadnju jedinicu, s tandemom hipertrofiranih završetaka izduvnih cevi, koje jasno demonstriraju „aspiracije“ ovog automobila.

 

 

Donji prednji spojler, kao i onaj pozadi iznad zadnjih vrata, obezbeđuju dodatni aerodinamički vertikalni pritisak, baš kao i preoblikovani bočni pragovi. Trougaono treće stop svetlo, specifično za N modele, podseća na Veloster, kao i crvene lajsne koje su postale zaštitni znak „N“ porodice. Lukovi točkova obojeni u boju karoserije, pozajmljeni od Kone N Line, zaokružuju vizuelni identitet, uz naravno atraktivne naplatke.

 

Visokotehnološki „dnevni boravak“

 

Unutrašnjost krase prednja sedišta u vidu kadica, s izraženom bočnom podrškom, presvučena mikrofiber „antilopom“ i insertacijama od veštačke kože. Izgledaju krajnje komforno, poput onih u Sonati N Line.

 

 

Kao što je slučaj i sa svim ostalim Hyundaijevim performantnim proizvodima, i Kona N dobija Performance Blue akcente, koje pronalazimo unutar kompletnog enterijera, uključujući i selektor režima vožnje postavljen na volanu, ručicu DCT menjača i prstenove držača za čaše. „Mesnat“ volan i metalne papučice takođe doprinose opštem sportskom ambijentu, dok prisustvo ručne kočnice u „old school“ stilu takođe pozdravljamo.

 

 

Poput drugih varijanti Kone za 2022., i N dobija 10-inčni digitalni klaster instrumentacije, kao i ekran info-zabavnog sistema istih dimenzija. Pored toga, performantnu perjanicu krasi N Mode Design sistem, koji barata podacima kao što su vremena po krugu, a može da postavi automobil na posebnu lokaciju na stazi, verovatno u okviru unapred programiranih trkališta. Sistem je dizajniran da pruži vozaču iskustvo nalik na onom u vozačkim simulacijama, što je neuobičajen detalj pod uslovom da imate dovoljno sreće da se zaista nađete na nekoj trkačkoj stazi, umesto da samo sanjate o tome igrajući Need For Speed recimo.

 

 

Da se vratimo u stvaran svet… Kona N će posedovati kompletnu garnituru sistema aktivne bezbednosti, uključujući automatsko kočenje u slučaju krajnje nužde, asistenciju pri promeni vozne trake, aktivne prednje farove, detekciju i preveniranje sudara u „mrtvom uglu“, kao i adaptivni tempomat.

 

Konkurencija?

 

Direktne baš i nema mnogo, ono čemu ljubitelji Hyundaija mogu da se raduju je što će za manje novca posedovati uzbudljiviji automobil od BMW-a X2 ili Jaguara E-Pace. Samim tim, Kona N bi lako mogla da motiviše i druge proizvođače da lansiraju privlačnije sportske verzije sopstevenih malih krosovera.

 

 

Hyundai Kona N na tržište pristiže pre kraja ove godine. Cena za sada ostaje misterija, ali za očekivati je da se nađe negde u orbiti od tridesetak (i kusur) hiljada evra.

 

 

Vrele Gume

Priredio: Pavle Barta

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery