AktuelnoVesti

Renault-Nissan umanjuje obim saradnje s Daimlerom

999Pregleda

Renault-Nissan-Mitsubishi alijansa će odbaciti ulogu nadgledanja veza s Daimlerom u korist individualnih veza s nemačkim proizvođačem, izjavili su za Rojters izvori bliski dešavanjima.

 

Cilj je da se na bolji način upravlja partnerstvom koje nije ispunilo inicijalna očekivanja.

 

Ova promena dolazi uoči penzionisanja Žaka Verdonka, koji je bio zadužen za kooperaciju s Daimlerom. Renault će na njegovo mesto postaviti Sandru Gomez, dok će Nissan uraditi isto s Katrin Gomez.

 

Mitsubishi će takođe imati svoju osobu zaduženu za partnerstvo.

 

Renault i Daimler su odbili da pruže komentar, dok Nissan nije bio dostupan.

 

Ovaj plan označava još jednu promenu nakon završetka ere Karlosa Gona. Arhitekta francusko-japanskog partnerstva, koji je kolaboraciju proširio na Daimler, uhapšen je u Japanu krajem 2018. zbog finansijskih malverzacija, da bi pobegao u Liban 2019.

 

Njegov odlazak je dodatno zategao već zategnute odnose između Nissana i Renaulta, koji sada rade na ozdravljenju veza.

 

Partnerstvo s Daimlerom sigurno ne pogoduje imidžu Mercedes-Benza, čiji bi status premijum proizvođača mogao da se razvodni. Pored toga, Renault i Nissan, koji su pogođeni gubicima, nedavno su prodali svoj udeo u nemačkoj kompaniji.

 

Saradnja vezana za Renaultov Twingo i Daimlerov Smart, takođe će biti prekinuta, a neki ciljevi oko industrijske kooperacije su tokom godina u velikoj meri minimizovani.

 

Ipak, Daimler i dalje ima fabriku u Meksiku s Nissanom, a takođe istražuje mogućnost zajedničkog razvoja bar jednog velikog vana s Renaultom, koji bi zamenio zajednički poduhvat francuske marke s Opelom. Renault i dalje prozvodi verzije Kangooa za Daimler u vidu Mercedes Citana, a nemačka marka će lansirati i putničku verziju novog Kangooa pod imenom T klasa naredne godine.

 

Vrele Gume

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery