AktuelnoVesti

Škoda planira da pretekne Ford i Toyotu na listi najprodavanijih marki u Evropi

1.87KPregleda

Škoda planira da pretekne Ford i Toyotu na listi najprodavanijih automobilskih marki u Evropi do 2030., kaže šef češke kompanije, Tomas Šefer.

 

Ovaj cilj je deo Škodinog „Strategy 2030“ plana, koji će biti ostvaren „daljim jačanjem pozicioniranja brenda u ulaznim segmentima“, rekao je Šefer pripadnicima sedme sile.

 

Njegove reči se prvenstveno odnose na novu Fabiju, koja u prodaju kreće kasnije ove godine, s ulaznom cenom ispod 14.000 evra.

 

Škoda je trenutno osmi po prodaji prozvođač u Evropi, bazirano na podacima iz 2020. (ACEA), koji se odnose na registracije u EU, zemljama EFTA-e i Velikoj Britaniji.

 

Češka marka će morati da pretekne Ford i Toyotu da bi ušla u prvih pet. Volkswagen je prošle godine bio na čelu, a ispratili su ga Renault, Peugeot, Mercedes-Benz i BMW.

 

Škoda je prodala 643.019 vozila u Evropi prošle godine. Njena prodaja je pala tokom pandemije, ali je tržišni udeo povećan na 5,4 s ranijih 4,8 odsto.

 

Kompanija iz Mlade Boleslave je drugi najbolje prodavani brend VW grupe na Starom kontinentu, odmah iza matičnog Volkswagena.

 

U prvih pet meseci 2021., Škoda je već pretekla Ford, Mercedes i BMW, došavši do petog mesta iza Toyote, pokazuju podaci ACEA-e.

 

Prodaja Škode je pojačana lansiranjem nove generacije Octavije, koja je bestseler marke. Češki proizvođač je takođe pripremio i svoj prvi EV, kompaktni SUV Enyaq koji počiva na MEB platformi. Šefer kaže da je kompanija imala teškoća s ispunjavanjem porudžbina. „Imamo značajno zaostajanje u isporuci Enyaqa“, rekao je on.

 

On je upozorio da će Škoda morati da zatvori fabrike u Češkoj na nedelju dana zbog tekuće nestašice mikročipova, opisujući taj potez kao „katastrofu“ za kompaniju.“

 

„Naše zalihe su na najnižem nivou svih vremena. Ništa ne možemo da uradimo povodom toga. Moramo da se nadamo da će se stvari stabilizovati u drugoj polovini godine“, rekao je on.

 

Škoda, najveći izvoznik Češke Republike, isporučila je 1,05 miliona automobila na globalnom planu 2020., što je pad od 19 odsto, naravno izazvan pandemijom koronavirusa. Ipak, češki proizvođač već sedmu godinu zaredom probija brojku od milion prodatih vozila.

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery