AktuelnoF1

Red Bull bi mogao da konstruiše sopstveni motor za nova F1 pravila (VIDEO)

1.7KPregleda

Red Bull smatra da bi mogao da konstruiše sopstveni pogonski sklop za bolid Formule 1 kada u igru uđe jeftinija jedinica, najkasnije do 2026.

 

Ekipa sa sedištem u Milton Kinsu će po svemu sudeći preuzeti F1 projekat od Honde 2022. i nakon toga nastaviti samostalno da razvija motor.

 

 

Ukoliko se sve postavi na svoje mesto u smislu obezbeđivanja isporučivanja konkurentne pogonske jedinice, Red Bull bi verovatno mogao da osmisli sopstveno rešenje kada na scenu stupe novi hibridni motori.

 

Siva eminencija austrijskog tima, Helmut Marko, rekao je da ključnu ulogu igraju smanjeni troškovi, dovoljno niski da bi Red Bull mogao da uđe u tu investiciju.

 

„Ako se nagoveštaji ispostave tačnim, novi motor je mnogo jednostavnijeg dizajna; MGU-H će biti eliminisan a akcenat će ostati na inovativnosti. Međutim, troškovi će biti ograničeni na oko 50 miliona, tako da se ne radi o tako složenoj stvari kao kada je reč o aktuelnom motoru“, objasnio je on.

 

„To znači da bismo mogli da razvijemo takav motor s mogućnostima koje imamo u Milton Kinsu.“

 

Na direktno pitanje da li to znači da ćemo imati originalan Red Bullov motor, Marko je odgovorio: „Tačno. Da li sami ili u kooperaciji, to je stvar pregovora, rekao bih.“

 

Red Bullov neposredan fokus je ipak na planovima vezanim za 2022., s tim što je ostvaren značajan napredak s aktuelnim Hondinim pogonskim jedinicama. Marko je rekao da mada su razgovori s FIA-om u toku i ništa nije finalizovano u vezi sa „zamrzavanjem“ motora koje žele, on gaji optimizam smatrajući da stvari idu u pravom smeru.

 

„Rekao bih da je to izvesno oko 80, 85 odsto“, rekao je on.

 

Na pitanje da li postoje „Plan B“ razgovori s Renaultom, Marko je odgovorio: „Naš fokus je u potpunosti na Hondinom projektu.“

 

Dok japanska kompanija trenutno ima pogon u Milton Kinsu, a mnogo toga je odrađeno i u samoj bazi u „Zemlji izlazećeg sunca“, Marko kaže da ako Red Bull nastavi da gura projekat vezan za motor, sve bi moglo da bude odrađeno u okviru trenutnog fabričkog tima.

 

„Naši planovi su da vršimo održavanje motora u našem postojećem kampusu Red Bulla i prilagodimo objekat za to“, rekao je on.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery