AktuelnoIstorija

Volkswagen slavi 75. jubilej, i to kakav! (VIDEO)

1.65KPregleda

Bio je to 27. decembar 1945., kada je u Volfsburgu započela serijska proizvodnja VW Type 1, poznatijeg kao „buba“ (Käfer, Beetle, Bug, Cocinelle…)

 

 

Prvobitno zamišljen kao kapitalni projekat tokom perioda nacističke Nemačke, proizvodnja ovog automobila je napuštena tokom ratnog vrtloga, nakon samo 630 proizvedenih primeraka (počev od 1938.).

 

Nakon Drugog svetskog rata, Volkswagen je dobio priliku da nastavi svoju uspešnu priču pod nadzorom Britanaca, a kompanija se čak živo seća „strateške vizije majora Ajvana Hersta“. To je zaista lepo priznanje nakon decenija neverovatnog uspeha, a nemačka kompanija sada slavi 75. godišnjicu legendarnog modela, ukoliko računamo početak od 1945. a ne onaj prvobitni 1938.

 

 

Posle kapitulacije Nemačke, Volkswagenwerk GmbH je bio pod nadzorom britanskih vojnih vlasti od juna, a serijska proizvodnja civilnog Volkswagena Type 1 je startovala zbog potreba za prevozom na okupiranoj teritoriji.

 

Navodno, poznati britanski pragmatizam je sačuvao proizvodni pogon u Volfsburgu od uništenja, a „dalekovidost majora Ajvana Hersta i njegov talenat za improvizaciju, učinio je mogućim da započne proizvodnja automobila u godinama u kojima je vladala opšta nestašica za svim i svačim. Uz pomoć svog entuzijazma, on je uspeo u tranformisanju bivše vojne fabrike u industrijsku kompaniju, i to u impresivno kratkom vremenskom periodu.“

 

 

Mada su britanske vojne vlasti već izdale porudžbinu za 20.000 vozila do kraja godine, u avgustu 1945., volfsburški pogon je uspeo da proizvede samo 55 primeraka. Od 1946. pa nadalje, do 1.000 jedinica je sklapano na mesečnom planu, s tim što je prvi izvoz startovao 1947.

 

Danas, kada znamo do koje mere je priča „bube“ bila uspešna, lako je razumeti da su odluke koje su fabriku u Volfsburgu učinile „civilnom“, što je rezultiralo proizvodnjom „bube“, postavile temelje za uzdizanje kompanije koju danas znamo. Originalna „buba“ je proizvođena do 2003., a ukupno je 21.529.464 jedinica napustilo montažne trake.

 

 

Vrele Gume

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery