Vesti

Prodaja dizel agregata u Evropi i dalje opada!

Drastičan pad odnosu na isti period 2017

823Pregleda

Prodaja dizel motora u Evropi nastavlja kontinuirano da opada, te je tokom prve polovine ove godine prodato svega 3,12 miliona vozila sa dizel agregatom u Evropi.

Taj broj čini ukupno 36,5% od ukupnog broja prodatih vozila. Naime, tokom prve polovine 2017. godine dizel agregati su činili 42,5% od ukupnog broja prodatih vozila na evropskom tržištu, kako prenosi agencija Rojters.

„Nezadovoljstvo ljudi dizel agregatima se širi čitavom Evropom“, navodi se u saopštenju. U pojedinim zemljama Evrope, prodaja dizel agregata je drastično opala, na primer u Britaniji, gde je prodaja pala za čak 30%.

U Nemačkoj, jednoj od država u kojoj se godišnje proizvede najveći broj dizel vozila, prodaja je pala na 31,1% od ukupnog broja prodatih vozila, dok je za isti period prošle godine taj broj iznosio 41,3%.

Naime, Evropa je bila, i dalje je, najveće tržište dizel vozila, ali kupci sve više počinju da brinu o zagađenju životne sredine, ali i o željama vlasti da se smanji prodaja automobila sa agregatima sa unutrašnjim sagorevanjem koja se javila nakon što je otkrivena afera „Dizelgejt“ čiji je glavni akter bio nemački Volkswagen.

Veliki evropski gradovi kao što su Berlin, London i Pariz su već najavili da će uskoro zabraniti vožnju dizel vozila po njihovim ulicama sa ciljem da se smanji zagađenje životne sredine. Upravo iz tog razloga sve više proizvođača odlučuje da odustane potpuno od prodaje vozila sa dizel agregatima i okreću se ka razvoju novih, „zelenih“ tehnologija.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery