AktuelnoVesti

Emma, elektro taksi u Nemačkoj

Nemačka je daleko iza nas...

2.19KPregleda

U Nemačkoj električni taksi po ceni autobuske karte, u Srbiji Discovery za komunalnu miliciju

 

Domišljate gradske vlasti nemačkog grada Uberlingena pronašle su zanimljiv način kako da što jeftinije po gradsku kasu izađu u susret stanovnicima okolnih sela u brdima iznad Bodenskog jezera. Naime, kako je autobuski saobraćaj usled pandemije i letnjih odmora proređen (pogotovo vikendom), uveden je linijski elektro taxi, pod nazivom EMMA.

 

 

Korisnici moraju da bukiraju vožnju najmanje sat vremena pre polaska preko call centra. Poziv je, naravno, besplatan. Dežurnom vozaču (dežurstvo je od 08-20h), u aplikaciji na telefonu pojave se detalji i po predloženom rasporedu on skuplja putnike na datoj maršuti.

Ne bi ovo bilo toliko interesantno da se vožnje plaćaju posebno i regularno kao svaki taksi. Zapravo, ko ima mesečnu pretplatnu autobusku kartu, vozi se besplatno. Oni koji nemaju, mogu je u taksiju kupiti po redovnoj ceni koja važi i u autobusu.

 U početku, to je izazvalo revolt kod redovnih taksista. Primera radi, redovna taxi vožnja koja košta 15 evra, faktički se sada obavlja besplatno. No, strasti su se smirile jer je grad ograničio broj vozila EMMA taksija, same linije, kao i radno vreme.

 

 

Za potrebe EMMA taksija, gradske vlasti nabavili su nekoliko različitih Nissan elektro modela,  po ceni od oko 40.000 evra. To je svakako za „nijansu“ jeftinija i više ekološka investicija od kupovine 18 Range Rover Discovery modela za potrebe komunalne policije (milicije) u Beogradu pre neki dan. 

 

http://

 

 

Putnici EMMA taksija u oblasti Bodenskog jezera su uglavnom turisti, ali i meštani okoline Uberlingena. Oni su snažno pozdravili projekat EMMA, jer kako kažu imaju redovnu sada imaju udobnu, čistu i praktičnu vezu sa gradom. Pogotovo im je prijatno jer su u pitanju klimatizovani automobili koji se ne čuje i ne zagađuje okolinu. Da podsetimo, u Evropskoj uniji ne postoji PDV, niti bilo kakav porez na upotrebu vozila na struju.

 

 

Prosečna emisija štetnih gaova za model Range Rover Discovery je oko 245 grama CO2 po pređenom kilometru.  

 

 

Iz Nemačke za Vrele Gume Online, 

S. Bojkić

3 Komentara

  1. Svakako tih par Land Rovera neće bitno uticati na ekologiju, ali je vrlo iritantna njihova namena. Parking Servis se pretvara u pravu mafijašku firmu. Mada od mafijaške države se ne može drugo ni očekivati.

    1. 18 (osamnaest) vozila sa po 250 grama emisije po kilometru, svaki dan u pogonu u centru Beograda nije zanemarljivo ni za ekologiju ionako zatrovanog grada. Pogotovo ako se zna da bi taj posao komotno mogli da obavljaju i neki električni ili hibridni automobili sa mnogo manjom ili nultom emisijom…

      Sa drugim delom Vašeg komentara sam apsolutno saglasan.

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery