Predstavljamo

Predstavljen je novi, veći Nissan Juke!

I dalje je FANKI!

Nissan Juke
5KPregleda

Deset godina nakon što je prva generacija “šokirala” tržište kompaktnih krosovera svojim “fanki” dizajnom, stigla je i nova, druga generacija modela Nissan Juke. Ona obećava da će biti bolja od svog prethodnika u svakom aspektu.

Nissan Juke

Spoljašnji dizajn

Druga generacija modela Nissan Juke izgrađena je na uspehu prve generacije. Novi model ima dizajn koji je evoluirao, ali i dalje je ostao prepoznatljiv već na prvi pogled. Međutim, novi Juke je prostraniji od svog prethodnika zahvaljujući novoj CMF-B platformi koju deli sa novim generacijama modela Renault Clio i Captur.

Novi Nissan Juke je dugačak 4.210 mm, širok 1.800 mm i visok 1.595 mm. Međutim, uprkos većim dimenzijama, on je za 23 kilograma lakši od svog prethodnika.

Naravno, dizajn je unapređen te ovaj krosover sada izgleda atletski. Razlozi za to su veće dimenzije, dizajn “plutajućeg krova” i jake, izražene linije karoserije. Spoljašnji dizajn karakterišu i odvažnija “V-motion” maska (gril) i LED svetlosne jedinice koje spadaju u standardnu opremu.

Kada već pominjemo svetla, da kažemo da su farovi zadržali prepoznatljiv okrugli dizajn. Međutim, tu je novi “svetlosni potpis” u obliku slova Y, ali i horizontalno postavljena LED dnevna svetla. Na zadnjem delu su svetlsone jedinice u obliku bumeranga zamenjene konvencionalnijim, horizontalno postavljenim svetlima.

Dostupna je i nova boja karoserije nazvana “Fuji Sunset”, ali i 11 drugih boja. Takođe, tu je i veći broj opcija personalizacije kao što su alu-felne od 19 cola.

Enterijer

Za razliku od spoljašnjosti, enterijer novog Juke je drastično transformisan. Pre svega, kabina je značajno prostranija. Naime, iz Nissan-a navode da putnici na zadnjoj klupi sada imaju za 58 mm više mesta za kolena, za 11 mm više mesta za glave, a kapacitet prtljažnika je za 20 procenata veći. Naime, prtljažnik sada ima zapreminu od 422 litara.

Međutim, to nije sve. Novi Juke ima potpuno novu komandnu tablu sa novim dizajnom i “plutajućim” centralnim ekranom. Tu je i novi multifunkcionalni volan, a broj dugmadi na centralnoj konzoli je smanjen.

Novi NissanConnect infotejnment sistem se sastoji od ekrana dijagonale 8 inča. On podržava i Apple CarPlay i Android Audi i Google Assistant. Kao opcija je dostupan i Bose Personal Plus ozvučenje sa osam zvučnika.

Unapređeni su i materijali od kojih je kabina izrađena. Naime, novi Juke kao standard ima sportska prednja sedišta koja mogu biti presvučena kožom i alkantarom.

Mehanizacija i agregati

Iako Nissan novi Juke opisuje kao sportski krosover, njegov jednolitarski DIG-T trocilindarski agregat sa turbo punjačem sugeriše da on zapravo nije sportski automobil. Taj agregat razvija 115 konjskih snaga i ima bolje performanse, potrošnju goriva i uglađenost u vožnji, kako navode iz japanskog proizvođača. Agregat može biti povezan sa šestostepenim manuelnim ili sa sedmostepenim DCT automatskim menjačem.

Naravno, novi Nissan Juke je opremljen brojnim sistemima za asistenciju vozaču. Proizvodiće se u postrojenju kompanije Nissan u Sanderlendu u Velikoj Britaniji. Prvi primerci će biti dostavljeni već krajem novembra.

1 Komentar

Ostavite komentar

Top Reviews

Video Widget

gallery